Izgradnja beogradskog metroa počinje u decembru 2021. godine

Podijeli

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je gostujući na TV Hepi da će izgradnja beogradskog metroa početi u decembru 2021. godine.

Takođe, rekao je da je zatvorena finansijska konstrukcija. Projekat beogradskog metroa, dodao je Vesić, vrijedan je 4,4 milijarde eura, prva linija 1,8 milijardi eura, a druga 2,2 milijarde eura.

“Prošle sedmice, ministar finansija Siniša Mali i ja smo imali sastanak sa ambasadorima Francuske i Kine, a sa njima su bili i predstavnici kompanija Alstom i Pauer čajna. Tu je napravljen dogovor koji će verifikovati Vlada Kine i Vlada Francuske, kao i Vlada Srbije. Alstom će raditi elektromehaniku, vozove, vagone, šine, kompletno električno napajanje, odnosno opremu samog metroa, dok će građevinske radove obaviti kineska kompanija. Odnos će biti 30 prema 70. Oko 70 odsto vrijednosti posla će pripadati Kinezima, a ostalo rade Francuzi. Vlada Francuske obezbijedila je finansiranje onog dijela koji radi njihova kompanija. Nikada nisam vidio da je neko dao povoljnije uslove kao što su to uradili Francuzi da bi Alstom radio taj posao.

Vlada Kine će obezbijediti finansiranje zajedno sa svojom kompanijom Power China za onaj drugi dio posla”, pojasnio je Vesić, prenosi Beoinfo.