Wall Street porastao nakon četiri sedmice pada

Podijeli

Na svjetskim berzama su cijene dionica prošle sedmice porasle, zahvaljujući nadi ulagača u nove poticajne mjere, no krajem sedmice na tržištima je zavladala nesigurnost jer je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 1,9 posto, na 27.682 boda, dok je S&P 500 ojačao 1,5 posto, na 3.348 bodova, a Nasdaq indeks također za 1,5 posto, na 11.075 bodova.

Prvi rast Dow Jones i S&P 500 indeksa nakon četiri sedmice pada ponajviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com i Microsoft, nakon što su sedmicama bile pod pritiskom.

Polovinom sedmice ulagače je razočarao korak unazad u pregovorima između Kongresa i Bijele kuće o novom paketu fiskalnih poticajnih mjera.

Loše je na tržište u petak uticala i vijest da je predsjednik SAD-a Donald Trump zaražen koronavirusom i da je u karantinu.

To je, kažu analitičari, izazvalo nesigurnosti na tržištima, koja su ionako nestabilna zbog predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle sedmice porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1 posto, na 5.902 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,8 posto, na 12.689 bodova, a pariški CAC 2 posto, na 4.824 boda.