wall street, vol strit, berza, američka berza

Wall Street snažno porastao nakon dva dana pada

Podijeli

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, nakon dva dana pada, jer je predsjednik Feda Jerme Powell signalizirao da će centrqlna banka vjerojatno povećati kamatne stope blaže nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 596 bodova ili 1,79 posto, na 33.891 bod, dok je S&P 500 skočio 1,86 posto, na 4.386 bodova, a Nasdaq indeks 1,62 posto, na 13.752 boda.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a među najvećim dobitnicima bio je finansijski sektor, s rastom od 2,6 posto, nakon oštrog pada prethodnih dana.

Indeks bankarskog sektora skočio je, pak, 3 posto, nakon što je dan prije skliznuo na najniži nivo od septembra prošle godine.

Znatno su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer je cijena nafte dosegnula najviše nivoe u gotovo osam godina, nakon što su sankcije Zapada protiv Rusije narušile isporuke ‘crnog zlata’ iz Rusije.

Snažan skok cijena dionica zahvaljuje se Powellu, koji je u izvještaju Kongresu o ekonomskoj situaciji kazao da će se na sjednici čelnika Feda u martu založiti za povećanje ključnih kamata za 0,25 postotnih bodova.

To je oraspoložilo ulagače jer je dosad prevladavalo mišljenje da bi, kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u 40 godina, centralna banka mogla povećati kamate za oštrih 0,50 postotnih bodova, prenijele su agencije.