Rekordi na Vol Stritu: Mask i Bajden pogurali indekse na istorijske maksimume

Podijeli

U godini obilježenoj COVID-19 pandemijom i dramatičnim privrednim padom, američka dionička tržišta iznova bilježe nove rekorde. Tako je Dow Jones Industral Average indeks juče prvi put u istoriji probio granicu od 30.000 bodova. Dow je porastao 450 bodova te je dan završio na tačno 30.045 bodova, što je rekord za taj blu-chip indeks.

Istovremeno su porasli i S&P 500 i Nasdaq Composite indeksi. Na tržištima se tumači kako je novi impuls rastu na dioničkim tržištima došao nakon Trampovog naloga saradnicima u Bijeloj kući da počnu s pripremama za predaju vlasti i zbog toga što je na jednu od ključnih ekonomskih pozicija budući predsjednik Džo Bajden odlučio da imenuje vrlo iskusnu i uglednu ekonomistkinju Dženet Jelen, koja je već vodila američke Federalne rezerve.

U ovom postojanom rastu dioničkih tržišta pojedine dionice prednjače, a svakako je najupečatljiviji rast cijene kompanije koju vodi Ilon Mask, Tesle. U očekivanju uvrštenja Teslinih dionica u S&P 500 indeks, juče je cijena jedne dionice Tesle dosegla 555 dolara te je tako ukupna kapitalizacija kompanije premašila bajkovitih 500 milijardi dolara.

Cijena dionice Tesle ove godine narasla je 540 odsto, pa je Mask lično postao bogatiji za 100 milijardi dolara. Tesla je kao novi član S&P 500 nekoliko puta viši po kapitalizaciji nego što su to bile u trenutku uvrštenja bile jako velike kompanije poput Facebooka, Berkshire Hathawaya, Googlea, Goldman Sachsa, AOL-a…

S obzirom na sve veći broj tzv. pasivno upravljanih fondova koji prilagođavaju svoje udjele strukturi pojedinih indeksa, kad Tesla uđe u S&P 500 biće zanimljivo pratiti posljedice na tržište. Za očekivati je da će značajno prilagođavanje imati i aktivno upravljani fondovi, od kojih neki takođe prate indekse. Otvara se i cijeli niz „tehničkih“ pitanja, kao, na primjer, kada tačno kupiti velike iznose Teslinih dionica.

Novac.hr/Investitor.me