Bitcoin je upravo dostigao 17.000 dolara, prvi put poslije skoro tri godine

Podijeli

Najpoznatija kripto-valuta bitkoin nastavio je da jača.

Kriptovaluta je u utorak, 17- novembra dostigla vrijednost od 17.000 dolara – nivo koji nije probila gotovo tri godine – nastavljajući “divlji trk” koji podsjeća na njegov čudovišni rast u 2017. godini.

Cijena bitcoina porasla je preko 4% u posljednja 24 sata, trgujući na 17.030 dolara i dostinuvši najvišu tačku od 7. januara 2018, pokazuju podaci s web stranice industrije CoinDesk.

Upućeni u industriju kripto-valuta kažu da se uspon bitcoina ove godine – koji je zabilježio rast od 137% do danas – svodi na niz faktora, uključujući talas vladinih podsticaja povezanih s Covidom i interes velikih ulagača poput Paula Tudora Jonesa i Stanley Druckenmiller.

“Jaz između kripto-svijeta i tradicionalnih finansijskih institucija dramatično se smanjio”, ocijenio je za CNBC Čarls Hajter, izvršni direktor provajdera podataka o kripto-tržištu CryptoCompare.

„Rezultat je to da sadašnji igrači sada mogu igrati na tržištima digitalne imovine. Narativ koji ih tjera na to jest usklađivanje situacije u odnosu na Covid, monetarne politike i političkog rasula na globalnom nivou”, ocijenio je on.

Ljubitelji kripto-tržišta opisali su da bitcoin ima slične osobine kao sigurna imovina poput zlata, čemu investitori često pribjegavaju u vremenima ekonomskih turbulencija. Oni tvrde da mjere fiskalnog i monetarnog podsticaja preduzete kao odgovor na pandemiju smanjuju privlačnost suverenih valuta poput američkog dolara.

Meteorski uspon bitcoina dolazi i dok razne velike kompanije povlače poteze na polju kriptovaluta. Na primjer, Fidelity Investments postavio je namjensku jedinicu za digitalnu imovinu kako bi svojim klijentima olakšali trgovinu kripto-valutama, dok je PayPal nedavno počeo dopuštati svojim korisnicima kupnovinu, držanje i prodaju virtuelnih valuta na svojim nalozima.