Ilon Mask, Elon Musk

Mask se ponovo igra: Bitcoin skočio nakon najave da bi Tesla ipak mogao da prihvati kriptovalutu kao sredstvo plaćanja

Podijeli

Cijena bitcoina porasla je u nedjelju veče nakon što je izvršni direktor Tesle Ilon Mask rekao da bi proizvođač električnih vozila u budućnosti mogao ponovno prihvatiti transakcije s tom kriptovalutom.

Od nedjelje veče, bitcoin je tako porastao za 10,2% na 38.903,23 dolara, pokazuju podaci Coindeska. Od početka godine, bitcoin je porastao više od 30%, iako je njegova trenutna cijena daleko od rekordnih nivoa od 64.829,14 dolara, postignutih u aprilu.

Najnoviji dobici uslijedili su nakon što je Mask u nedjelju rekao da će Tesla nastaviti da dopušta transakcije s bitcoinima “kada budu potvrđene razumne (~ 50%) upotrebe čiste energije od strane kripto-rudara”.

Tesla je sredinom maja zaustavio kupovinu automobila bitcoinom, navodeći zabrinutost zbog klimatskog uticaja rudarenja kriptovaluta.

Kriptorudarstvo zahtijeva ogromne količine energije za napajanje moćnih računara – rudarstvo bitcoina troši više energije od cijelih zemalja poput Finske i Belgije, prema Kembruidžovom indeksu potrošnje električne energije.