Japan izašao iz recesije

Podijeli

Japanska privreda porasla je od jula do septembra 21,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštila je Vlada te države.

Vlada je objavila izlazak iz 12-mjesečne recesije, prenosi B92.

Privreda se snažno oporavila s obzirom na to da su se poslovne aktivnosti ponovo pokrenule uprkos pandemiji Covid-19 i jednomjesečnom vanrednom stanju. U periodu od aprila do juna aktivnosti su potonule rekordnih 28,8 odsto.

Lična potrošnja skočila je u periodu od jula do septembra 4,7 odsto u odnosu na prethodno tromjsečje kada je potonula 8,1 odsto, navodi se u Vladinom saopštenju.

Loša vijest je pad ulaganja kompanija od 3,4 odsto, drugo tromjesečje zaredom.

Izvoz je porastao sedam odsto, nakon pada od 17,4 odsto u prethodnom tromjesečju. Uvoz se smanjio 9,8 odsto. U periodu od aprila do jula porastao je 2,2 odsto.

Privredu je teško pogodila pandemija koronavirusa i podizanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) u oktobru prošle godine, sa osam na deset odsto.

Ciklus postepenog podizanja PDV-a počeo je u aprilu 2014, kada je Vlada tadašnjeg premijera Šinza Abea prvi put u 17 godina povisila stopu sa pet na osam odsto.

Abe je u septembru podnio ostavku zbog zdravstvenih problema, a za vrijeme njegovog mandata zamah privrede kočili su stagnacija plata i slabo potrošačko raspoloženje.

Potrošnja domaćinstava pala je tako u septembru 12. mjesec zaredom, 10,2 odsto u poređenju sa istim prošlogodišnjim periodom, iako je Vlada svakom stanovniku isplatila 956 dolara kako bi podržala oživljavanje privrede u pandemiji.

Japan je zasada uspio da izbjegne eksplozivno širenje zaraze kakvo bilježe Evropa i Sjedinjene Američke Države (SAD). Zabilježili su ukupno 119 hiljada slučajeva zaraze i oko 1,9 hiljada smrtnih slučajeva povezanih sa Covidom-19.