400 političara svijeta pisalo Bezosu: Povećaj plate radnicima i plaćaj više poreza

Podijeli

Osnivača Amazona Jeffa Bezosa upozorilo je 400 političara širom svijeta koji traže da kompanija promijeni svoju poslovnu praksu a on da se ponaša kao globalni korporativni građanin.

U pismu Amazonovom 56-godišnjem izvršnom direktoru – najbogatijem čovjeku na svijetu s neto bogatstvom od 185 milijardi dolara – lideri poručuju da svijet “zna da Amazon može priuštiti da plaća svoje radnike, troškove zaštite životne sredine i poreze”, ali da je kompanija “izbjegla i zaobišla da plati [svoje] dugove prema radnicima, društvima i planeti”, navodi se u pismu koje prenosi The Independent.

Među potpisnicima pisma Bezosu su američke kongresmenke Ilhan Omar i Rashida Tlaib i potpredsjednica Evropskog parlamenta Heidi Hautala, kao i niz članova parlamenata iz Ujedinjenog Kraljevstva te čelnici iz Turske, Francuske i Grčke.

Ističu da se bogatstvo Bezosa dramatično povećalo tokom pandemije jer se potrošači opskrbljuju osnovnim stvarima i okreću se internetskoj kupovini u većem broju nego ikad prije, kako bi izbjegli COVID-19.

Političari širom svijeta žele da Amazon podigne platu svojih radnika u svim skladištima, da se do 2030. obveže na nultu emisiju štetnih gasova – tvrdeći da je Amazonov otisak ugljen-dioksida “veći od emisije dvije trećine zemalja cijelog svijeta”, te da osigura transparentnost nad privatnošću i korištenjem podataka svojih kupaca.

Amazonovi zaposleni “ulaze u opasne radne odnose s poslodavcem, uživaju malo ili nimalo povećanje plate i suočavaju se s odmazdom zbog napora da se obrate poslovodstvu ili da se organizuju”, navodi se u pismu,m.

Političari takođe kritikuju i iznos Amazonovih poreskih doprinosa.

“Globalnim izbjegavanjem poreza oštećujete javnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, stanovanje, socijalnu sigurnost i infrastrukturu”, navodi se u pismu, na koje se čeka odgovor.

Amazon, dakle, nije odmah odgovorio na upit za komentar, ali u izjavi za The Independent je saopšteno da kao velika kompanija pozdravljaju nadzor kreatora politike.

“Pitanja pokrenuta u ovom pismu proizlaze iz niza obmanjujućih tvrdnji pogrešno informisanih grupa moći koje, čini se, koriste Amazonovu reputaciju kako bi istakli svoj lični uticaj”, rečeno je iz Amazona.

Investitor.me