Bil Gejts: Pandemija je rezultirala i nečim dobrim

Podijeli

Siromašnije zemlje u najboljem će slučaju zaostajati 6 do 8 mjeseci s nabavkom vakcine protiv covida-19 u odnosu na bogatije zemlje, procijenio je u srijedu filantrop Bil Gejts.

Gejts je u intervjuu za Reuters ocijenio da je raspodjela vakcina izuzetno veliki problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

“Svaki političar je pod pritiskom da se izbori da svoju zemlju dovede na red”, kaže Gates.

Fondacija Bila i Melinde Gejts do sada se obavezala da odvoji 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije covida-19, uključujući pravednu raspodjelu vakcina u okviru programa COVAX, koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija.

Plan COVAX-a je raspodjela 2,3 milijarde doza vakcine do kraja godine, među kojima je 1,8 milijarda besplatnih doza za siromašne zemlje. Prve ispoiruke će, prema planu, biti realizovane već u februaru.

Gejts kaže da će raspodjela vakcina preko COVAX-a u početku biti skromna.

Osnivač Microsofta je u srijedu u pismu u kojem objavljuje prioritete fondacije, napisao da vjeruje da će ljudi koji žive u bogatijim zemljama svjedočiti kraju pandemije i povratku normalnom životu do kraja godine, pod uslovom da vakcinisanjem bude obuhvaćeno 70 do 80 odsto stanovništva.

Dodao je kako je pandemija rezultirala i nečim dobrim – značajnim ubrzavanjem u razvoju vakcina poput onog koji počiva na tehnologiji baziranoj na RNK-u, koju koriste kompanije BioNtech/Pfizer i Moderna.