Hrvatskoj od EU 86 miliona eura za brz internet u ruralnim oblastima

Podijeli

EK je odobrila iz Evropskog fonda za regionalni razvoj preko 86 miliona eura za proširenje širokopojasne infrastrukture nove generacije u Hrvatskoj.

“Svi Evropljani treba da imaju stabilan i brz pristup internet uslugama. To se pokazalo još važnijim u kontekstu pandemije koronavirusa kada su brojne digitalne aktivnosti prešle u puni onlajn format”, izjavila je komesarka za koheziju i reforme Elisa Fereira, prenosi Hina.

Ona je dodala da će ovaj projekat, osim što će doprinjeti smanjenju digitalnog jaza između ruralnog i urbanog stanovništva, otvoriti nove mogućnosti i podstaći hrvatski socijalno-ekonomski razvoj.

Komisija je iztakla značaj interneta velike brzine za proizvođače u ruralnim područjima i mikropreduzeća, koji će putem mreže pristupiti novim tržištima i imati koristi od e-usluga.

Prema strategiji hrvatske vlade za razvoj širokopojasnog pristupa internetu s brzinama većim od 30 Mbit/s jedan je od preduslova razvoja savremene ekonomije.

U strategiji se stavlja naglasak i na potrebu osiguranja dostupnosti širokopojasnog pristupa s brzinama većim od 100 Mbit/s, kako bi razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa pratio i razvoj usluga i aplikacija kojima su za nesmetani rad potrebne veće brzine.