digital world, network

Centralne banke sve bliže digitalnim valutama

Podijeli

Centralne banke u svijetu ubrzavaju svoje aktivnosti na uspostavljanju digitalnih valuta, kako bi odgovorile na ubrzanu digitalizaciju i pojavu kriptovaluta, pri čemu većina već sprovodi neke aktivnosti u tom području.

Banka za međunarodna poravnanja (BIS) početkom godine objavila je istraživanje prema kojem 86 odsto od 65 ispitanih centralnih banaka kaže kako sprovodi neke aktivnosti na razvoju digitalne valute centralne banke, bilo da je riječ o istraživanju, izradi koncepta ili razvoju pilot projekta. Gotovo 15 odsto njih već ide u smjeru pilot projekta.

Nedavno je Evropska centralna banka (ECB) objavila da uzimajući u obzir ubrzanu digitalizaciju, promjene u načinima plaćanja i pojavu kriptovaluta, istražuje mogućnost izdavanja digitalnog eura, kao dodatka uz gotovinu i rješenja za plaćanja koja pruža privatni sektor, prenosi SEEbiz.

Nakon javnih konsultacija koje su završene sredinom januara, ECB će sada razmotriti treba li započeti sredinom godine projekt uspostave digitalnog eura. Takav projekt adresirao bi ključna dizajnerska i tehnička pitanja te dao ECB-u potreban alat da bude spreman izdati digitalnu valutu kad odluka o tome bude donesena.

Zamjenik guvernera italijanske centralne banke, Piero Cipollone kazao je da pojačani fokus centralnih banaka na digitalnu valutu proizlazi iz uopštenog odmaka ljudi od gotovine, dodajući da bi to moglo potkopati jednu od osnovnih funkcija centralnih banaka – izdavanje novca.

„U okruženju u kojem gotovinu sve manje koriste i potrošači i trgovci, jer se cijeli ekosistem kreće prema digitalizaciji, želimo zamijeniti funkcionalnost gotovine s nečim digitalnim, ali da konceptualno bude što je moguće bliže gotovini”, rekao je Cipollone.

Direktor u konsultantskoj firmi Exante Data za područje azijsko-pacifičke regije, Grant Wilson, kazao je za CNBC da se znatan dio istraživanja u vezi sa digitalnim novce u centralnim bankama intenzivirao nakon što se Facebook uključio u projekt Libra, koji, prema njegovim riječima, ima potencijal izazvati sustavne implikacije na finansijski sistem.

On smatra da su u tom trenutku centralni bankari počeli shvatati da im prijeti opasnost te zaključili „ako ih ne možemo pobijediti, priključimo im se”.

Inače, digitalne valute centralnih banaka koristile bi pogodnosti od iste tehnologije koju koriste i privatne kriptovalute, omogućivale bi brzo plaćanje, brža namirenja i niže transakcijske troškove, pogotovo prilikom prekograničnih plaćanja.

Takođe, smatraju stručnjaci, one bi osigurale finansijsku uključivost, prodirući do djelova stanovništva koji nemaju bankovne račune. Međutim, nasuprot privatnim kriptovalutama, digitalni novac centralnih banaka bio bi centralizovan i svaka jedinica digitalne valute bi imala istu vrijednost kao novčana jedinica.