Herbert Diess, Volkswagen, direktor

Izvršni direktor Volkswagena: Ne plašim se Apple-a

Podijeli

Generalnog direktora Volkswagena Herberta Diessa Apple ne plaši, iako tehnološka kompanija ima ambiciozne planove u proizvodnji električnih automobila.

“Automobilska industrija nije tipičan tehnološki sektor koji biste mogli preuzeti jednim potezom”, rekao je Diess u intervjuu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Apple to, prema njegovim riječima, neće uspjeti preko noći.

Godinama su industrijski analitičari nagađali da će Apple u relativno skoroj budućnosti napraviti vlastiti električni, samovozeći automobil.

Ta tema je ponovo pokrenuta u decembru 2020. godine, kada je Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da Apple planira da proizvede putničko vozilo do 2024. godine.

U aprilu 2017. Apple je dobio dozvolu od Kalifornijskog zavoda za motorna vozila da tamo testira samovozeća vozila.

“Upravo se toliko toga događa u električnim i autonomnim vozilima i povezanim tehnologijama”, napisali su analitičari Morgan Stanley u bilješci investitorima u decemrbu 2020. “Možda je prikladno vrijeme da najvrijednija svjetska kompanija odigra svoju ulogu globalnom tržištu mobilnosti vrijednom 10 hiljada milijardi dolara.”

Volkswagen takođe želi da bude dominantna sila na polju električnih automobila. Prema podacima objavljenim u januaru 2021, automobilska kompanija prodala je 231.600 električnih vozila na baterije u 2020. godini.

Iako je to manje od polovine broja prodaje koje je Tesla ostvario prošle godine, to predstavlja porast od 214% u odnosu na prethodnu godinu i pokazuje da velika njemačka automobilska industrija počinje izazivati ​​lidera u električnim automobilima kojeg vodi milijarder Ilon Mask.

Apple, prema posljednjim podacima, i dalje traži partnera za proizvodnju svog iCar-a.