Apple

Apple pod lupom njemačkog regulatora: Da li američki tehnološki div zloupotrebljava svoju poziciju?

Podijeli

Njemački Savezni zavod za kartele pojačao je nadzor nad američkom tehnološkom kompanijom Apple, posebno se fokusirajući na potencijalne zloupotrebe njene tržišne pozicije.

Kako prenosi francuska novinska agencija AFP, vlasti su danas objavile da žele osigurati da Apple ne iskorišćava svoju veličinu i moć na nepošten način, prenosi SEEbiz.

Apple ima znatno proširen digitalni ekosistem unutar kojeg može u velikoj mjeri kontrolisati opcije i usluge kojima korisnici pristupaju, saopštio je, između ostalog, zavod.

“Osim toga, ima prioritetan pristup podacima važnim sa stajališta tržišne konkurencije. Grupacija je stoga u poziciji moći, što je stvorilo potencijal za djelovanje na načine koji su upitni sa stajališta zaštite tržišne konkurencije”, napisali su.

Apple se pridružuje Amazonu, Googleovoj matičnoj kompaniji Alphabet i Facebookovoj matičnoj Meti, za koje je Antimonopolski zavod utvrdio da imaju značajnu tržišnu moć. Slijedom toga podvrgnuti su detaljnijoj kontroli u pogledu eventualnog kršenja pravila tržišne konkurencije.

Početkom 2021. u Njemačkoj je na snagu stupila promjena zakonodavstva o zaštiti konkurencije, koja zavodu omogućuje raniju i efikasniju intervenciju. To posebno vrijedi za velike tehnološke kompanije, ali pod uslovom da prvo pokažu svoj značajan tržišni uticaj.