wall street, vol strit, berza, američka berza

Wall Street protjeruje još jednu veliku kinesku kompaniju

Podijeli

Velika kineska naftna kompanija koja decenijama trguje na berzi Wall Streeta postala je posljednja žrtva napetosti između Vašingtona i Pekinga.

Naime, Njujorška berza objavila je u petak da će ukloniti s tržišta CNOOC, treću po veličini kinesku naftnu kompaniju i najvećeg inostranog proizvođača nafte. Dionicama te kompanije prestaće se trgovati već od 9. marta, objavila je berza.

Berza je navela da ima za cilj poštivanje naredbe koju je bivši predsjednik Donald Tramp potpisao u novembru, a kojom se Amerikancima zabranjuje ulaganje u kompanije za koje američka vlada sumnja da su ili u direktnom vlasništvu ili pod nadzorom kineske vojske.

CNN Business javlja da je to četvrta kineska firma koja je pretrpjela takvu kaznu američkih vlasti. Berza je u januaru saopštila rekla da će završiti trgovanje dionicama China Mobilea, China Telecoma i China Unicoma, kako bi se poštovala Trampova naredba. Dionice tih kompanija su izbačene sa berzanskih lista.

CNOOC-ovim dionicama se u Njujorku trguje još od 2001. godine. Kompanija je u nedjelju saopštila da se “kaje” zbog odluke berze i upozorila je u prijavi na hongkonškoj berzi da brisanje s američke liste može uticati na cijene i količine dionica. Dodala je i da će “pomno nadgledati” dalji razvoj događaja.

Dionice CNOOC-a koje kotiraju na Hong Kongu u ponedjeljak su pale 1,1%.

Ovo nije prvi slučaj da se CNOOC nađe na meti Vašingtona, podsjeća CNN. Nekoliko dana prije nego što je Tramp u januaru napustio Bijelu kuću, američko Ministarstvo trgovine dodalo je ovu kompaniju na listu koji ju je onemogućio pristup američkim zalihama i tehnologiji.

U to vrijeme ministar trgovine Vilbur Ros nazvao je CNOOC “nasilnikom” pod kontrolom kineske vojske i tvrdio da je druge zemlje maltretirala zbog istraživanja mora i gasa u Južnom kineskom moru.

Peking je više puta kritikovao ovakva ograničenja kao zloupotrebu moći od strane Sjedinjenih Država.

Odluka o uklanjanju CNOOC-a s berze sugeriše da je Vašington i dalje spreman da vrši pritisak na Peking u nekim područjima dok predsjednik Džo Bajden započinje svoj mandat.

Prošlog mjeseca, Bajdenova administracija naglasila je da novi predsjednik želi da ostane oštar prema Kini. U razgovoru s kineskim predsjednikom Si Đinpingom, Bajden je “naglasio svoju temeljnu zabrinutost zbog pekinške prisilne i nelojalne ekonomske prakse, pritisaka Pekinga u Hong Kongu, kršenja ljudskih prava u Sinjiangu i sve asertivnijih postupaka u regiji, uključujući Tajvanu”, navela je tada Bijela kuća.

I dok je Bajden postigao predvidljiviji i diplomatskiji ton u odnosu na svog prethodnika, analitičari ne očekuju značajnije “popuštanje” mjera prema Kini i njenim kompanijama.

Investitor.me