New York, nyse, wall street, američka berza, njujorška berza, berza New York

“Milionerski porez” tjera finansijere iz Njujorka

Podijeli

Njujork planira da podigne poreze u svom gradu, a prema pisanju medija to bi, pogotovo na Wall Streetu, moglo da izazove određene posledice.

Predlog povećanja poreza u ovom gradu, koji će najvjerovatnije biti prihvaćen, najviše će oštetiti finansijere i investitore, pa je tek jedan broj njih najavio odlazak u američke „poreske rajeve“ kao što su Florida, Juta ili Teksas. I to ne najavljuju samo mali investitori, već i neke kompanije.

Problem je takozvani „milionerski porez“ koji bi sa 12% mogao da skoči na preko 15%. Porez koji se plaća dijeli se na državni i gradski, a promjenom „pravila“ porez u Njujorku bio bi među najvišima u SAD.

Oni sa zaradama preko milion dolara kažu da čak i kulturna ponuda grada koja im je „na tanjiru“ ne može više da bude u ravnoteži sa poreskom politikom koja se najavljuje.

Velike kompanije, kako javlja Reuters, vjerovatno neće napustiti grad, ali izvjesno je da će premjestiti jedan dio osoblja ili manje firme, kao što su hedge fondovi, sa desetinama zaposlenih na druge lokacije.

Bonitet.com