Ilon Mask, Elon Musk

Tesla ostvario rekordnu kvartalnu dobit od preko milijardu dolara

Podijeli

Američki proizvođač električnih automobila Tesla je objavio podatke poslovanja u drugom kvartalu, prema kojima je ostvarena neočekivana, rekordna neto dobit od 1,1 milijardu dolara.

To je više nego dvostruko bolji rezultat u odnosu na prethodni kvartal, kada je dobit iznosila 438 miliona dolara a više od 10 puta veći od neto dobiti koju je prijavila godinu dana ranije.

Primjetno je da Tesla nije zavisio od prodaje regulatornih kredita drugim proizvođačima automobila kako bi postigao rekordni rezultat, ocjenjuje CNN i dodaje da su ti krediti zaslužni za samo 354 miliona dolara prihoda u prethodna tri mjeseca.

U prethodnim kvartalima, čak i kad je Tesla izvještavao o pozitivno prilagođenoj zaradi, neto prihodi zavisili su od prodaje kredita suparnicima koji su trebali da ih kupe kako bi zadovoljili strože ekološke standarde. Kritičari već dugo napadaju Teslu zbog toga, rekavši da kompanija nije zarađivala novac prodajući automobile.

Prilagođeni prihod kompanije, koja je mjera koju investitori pomnije prate, skočio je na 1,6 milijardi dolara, daleko bolje od 1,1 milijarde dolara koje su prognozirali analitičari.

Nedostatak čipa i baterije

No, izvršni direktor Tesle, Ilon Mask prepoznao je da je rast kompanije sputan nedostatkom računarskih čipova koji je pogodio sve druge proizvođače automobila.

“Iako proizvodimo automobile punom brzinom, globalna situacija s nedostatkom čipova i dalje je prilično ozbiljna”, rekao je investitorima.

Do kraja ove godine, kako je dodao, stope rasta biće determinisane najsporijim dijelom lanca snabdijevanja.