Kako posluju državne firme: TOP 5 najvećih dobitnika i gubitaša

Podijeli

Aerodromi Crne Gore, Barska i Crnogorska plovidba su na kraju prvog kvartala zabilježile najlošije poslovne rezultate među 18 državnih kompanija iz resora Ministarstva kapitalnih investicija, dok su energetske kompanije Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Rudnik uglja ostvarili najveći profit.

Prema podacima iz izvještaja o poslovanju preduzeća u većinskom vlasništvu države i nadležnosti Ministarstva, Aerodromi su prvi kvartal završili neto gubitkom od 3,06 miliona eura, Barska plovidba je u minusu od 1,7 miliona, a Crnogorska 987,44 hiljade.

S druge strane, EPCG je na kraju prvog tromjesečja zabilježila neto profit od 23 miliona eura, CGES od 5,5 miliona, a Rudnik uglja 5,2 miliona eura.

Tošanić Radunović je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati rada Odjeljenja za korporativno upravljanje, saopštila da se na sajtu Ministarstva nalazi pregled svih 20 preduzeća koja su u nadležnosti tog resora, sa njihovim opštim aktima i finansijskim izvještajima, kao i sublimirani izvještaj njihovog poslovanja.

Kompletan izvještaj o poslovanju privrednih društava za I kvartal možete preuzeti ovdje (PDF, 1.33 MB)

Ona je objasnila i da su podaci obrađeni za 18 kompanija, dok su u pripremi za još dvije, EPCG Beograd i Zeta energy.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, objasnio je da bi Odjeljenje za korporativno upravljanje, koje je izdvojeno iz svih direktorata, trebalo da pomogne kompanijama u nadležnosti tog resora da ostvare bolje performanse poslovanja.

„Želimo da izbjegnemo situacije u kojima se državne kompanije na kraju godine obraćaju Vladi kao kreditoru da im pomogne. Želimo da to prekinemo i u tome smo veoma ozbiljni“, kazao je Bojanić.

Bojanić je kazao da gubitak Aerodroma nije nastao samo zbog pandemije korona virusa, već i zbog velikog broja izgubljenih sudskih sporova im plaćanja visokih obeštećenja iz ranijeg perioda. On je kazao da Aerodromi imaju izgubljene sporove vrijedne 14 miliona eura, a da im skoro svakodnevno dolaze nove sudske presude na naplatu, a posljednja od prije par dana se odnosi na neplaćene obaveze iz 2010. godine.

Na pitanja o poslovanju Crnogorske i Barske plovidbe, Bojanić je kazao da su Specijalnom državnom tužilaštvu predali dvije informacije na dalje postupanje zbog spornih odluka uprava tih kompanije iz prethodnog perioda zbog čega te kompanije i država sada trpe više milionske gubitke.

On je naveo da je jasno da su nezakonite odluke Barske plovidbe o zaduženju za kupovinu dva broda jer ih nije odobrila Skupština akcionara, kao i da analiziraju i pokušavaju da raskinu ugovore o najmu tih brodova, kao i za dva broda Crnogorske plovidbe, sa kompanijom “See pioneer”.

“Zbog takvog ugovora trpimo dnevni gubitak od 30.000 dolara. U Barskoj plovidbi država ima 51 odsto akcija, tako da i sa malim akcionarima razgovaramo o načinu rješavanja problema”, kazao je Bojanić.

On je naveo i da rate za kredite za kupovinu brodova dolaze državi na naplatu od 2,9 i 1,7 miliona eura.