Svjetske berze u stagnaciji ili blagom padu, cijena nafte se oporavlja

Podijeli

Na azijskim berzama vlada danas oprezno trgovanje jer su zabrinutost investitora zbog širenja delta soja koronavirusa i očekivanja da će američka centralna banka FED ranije početi sa smanjenjem programa kupovine obveznica potisnuli u drugi plan snažne korporativne zarade.

Pored toga, akteri na tržištima kapitala su uzdržani i zbog iščekivanja sjutrašnjih podataka o američkoj inflaciji, koji bi, nakon snažnih prošlonedeljnih pokazatelja o zapošljavanju u SAD, mogli da podstaknu dodatne spekulacije o potencijalnom FED-ovom smanjenju kupovine aktive.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, ojačao je za 0,17 odsto sredinom popodneva po tamošnjem vremenu, nakon što je veći dio dana bio u malom minusu, pri čemu se indeks najlikvidnijih kineskih akcija CSI300 oporavio za 0,43 procenta, dok je južnokorejski KOSPI oslabio za 0,64 odsto, javio je Reuters.

Globalni indeks akcija na svjetskim berzama MSCI ostao je gotovo na istom nivou, odnosno u blagom je plusu od 0,02 odsto.

Druge berze u svijetu počinju današnje trgovanje na negativnoj teritoriji. Na Wall Streetu je indeks fjučersa S&P 500 pao za 0,12 odsto, fjučersi u indeksnoj korpi EuroSTOXX 50 bilježe zanemarljivu negativnu korekciju od 0,01 odsto, a londonski FTSE je skliznuo za 0,15 procenata.

U Hong Kongu, indeks Hang Seng je porastao za 0,78 odsto, dok se Shanghai Composite trguje u usponu za 0,42 procenta, a japanski Nikkei za 0,22 odsto.

Australijski referentni indeks S&P/ASX200 popeo se za 0,32 procenta vođen izvještajima o visokim zaradama kompanija, uprkos tome što najnaseljenija država u toj zemlji bilježi najveći dnevni rast slučajeva koronavirusa.

Američki berzanski indeksi su u ponedeljak malo splasnuli, pri čemu je industrijski Dow Jones zaključen u minusu od 0,3 procenta, S&P 500 se povukao za 0,09 odsto, dok je tehnološki Nasdaq povećao vrijednost za 0,16 odsto

Cijene zlata su se oporavile danas, nakon što su u ponedjeljak dotakle najniži nivo u posljednja četiri mjeseca, a u usponu su i cijene nafte koje su juče pale za čak 4,0 procenta, nadovezujući se na prošlonedjeljne velike gubitke izazvane jačanjem dolara i zabrinutošću da bi nova korona ograničenja u Kini mogla da uspore globalni oporavak potražnje za gorivom.

Fjučersi američke sirove nafte WTI trgovani su jutros po cijeni od 66,98 dolara za barel, što je porast od 0,5 dolara ili 0,75 odsto. Cijena severnomorske nafte Brent ojačala je za 0,33 dolara ili za 0,48 procenata, na 69,37 dolara po barelu.

Na valutnim tržištima, dolarski indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema korpi glavnih rivala, spustio se za 0,02 odsto, dok je euro minimalno napredovao prema dolaru, za 0,01 procenat na 1,1739 dolara, što je i dalje blizu njegove najniže vrijednosti od početka aprila. Dolar je ostao stabilan prema japanskoj valuti i trguje se za 110,32 jena, oko najvišeg nivoa u posljednje dvije sedmice, prenosi Biznis.rs.