oil platform, nafta, petrol

Koliko bi cijene nafte mogle pasti?

Podijeli

U petak, 7. aprila, Brent nafta je završila na preko 85 dolara po barelu. To se desilo nekoliko dana nakon što je grupa OPEC+ najavila da će smanjiti svoju proizvodnju za dodatnih 1,16 miliona barela dnevno.

Mjesec kasnije, Brent je skoro 10 dolara jeftiniji. Uprkos obećanom smanjenju ponude, uprkos obustavi proizvodnje u Kurdistanu i uprkos rastu kineske potražnje, cijene su pale. I možda će nastaviti pad, bar, kako piše Irina Slav za OilPrice.com, na neko vrijeme.

Veliki razlog za pad cijena kojem smo svjedočili u protekle četiri sedmice bio je ekonomski sentiment, posebno ekonomsko raspoloženje u Sjedinjenim Državama, navodi Slav. Analitičarima lojalnim saveznoj vladi ponestaje eufemizama za “recesija”. Mediji postaju hrabriji u upotrebi te riječi. Nije ni čudo što su cijene nafte pale, ocjenjuje ona.

Postoji mnogo razloga za zabrinutost. Potražnja za dizelom je opala nakon mjeseci zabrinutosti da se SAD suočavaju s nestašicom dizela jer potražnja premašuje ponudu. “To je jedna stvar o kojoj ljudi više ne trebaju brinuti. Jer potražnja za dizelom je znatno opala, a to predstavlja veće probleme: nazovite to usporavanjem, nazovite to korekcijom, ali ono na šta se sve svodi je ono što je jedan analitičar nazvao recesijom”.

“Kada biste to gledali iz užeg ugla, a ne znate šta šira ekonomija radi, rekli biste da vidimo neku vrstu industrijske recesije”, rekao je Tom Kloza iz Službe za informacije o cijenama nafte za FT u komentaru na situaciju potražnje za dizelom.

Inflacija je, u međuvremenu, u padu, ali je i dalje mnogo viša od komfornog nivoa Fed-a od 5% za april, što je izazvalo još jedno povećanje kamatnih stopa prošle sedmice koje nije učinilo ništa za naftne bikove. To je bilo zbog tradicionalno obrnutog odnosa između kamatnih stopa i potražnje za naftom, jer su prve podsticale dolar, čineći naftu skupljom u apsolutnom iznosu.

Recesija je tu, bez obzira na podatke

Istovremeno, proizvodni sektor se smanjuje šest mjeseci zaredom, navode iz Instituta za upravljanje nabavkom. Ponovo se smanjio u aprilu, iako je S&P Global procijenio ekspanziju u sektoru za prošli mjesec. Počinje da postaje jasno zašto je za sada tako teško proglasiti recesiju u SAD.

Na osnovu najnovijih trendova cijena nafte, definitivno postoji recesija, što god stvarni podaci govore. Dobra stvar je što se čini da je ova recesija, barem djelimično, u glavama trgovaca naftom, a ne u stvarnoj američkoj ekonomiji, gdje uslužni sektor raste uprkos smanjenju proizvodnje. Nije sve izgubljeno dok druga banka ne propadne, sa praskom.

Potresi bankarskog sektora posljednjih sedmica takođe su imali mnogo veze s cijenama nafte: strah od bankovnog sloma prerastao je u strah od šire krize, a to se pretočilo u strah od uništenja potražnje za naftom i, posljedično, rasprodaje. Ali evo u čemu je stvar – situacija snabdijevanja će se možda uskoro promijeniti.

Potražnja Kine za naftom premašila je 15 miliona barela dnevno u martu, oborivši rekord. Zalihe sirove nafte u SAD su sada ispod petogodišnjeg prosjeka za ovo doba godine nakon dugog niza sedmičnih padova. A, prema Reutersovom Johnu Kempu i istorijskim obrascima, rast američke proizvodnje nafte i gasa mogao bi se značajno usporiti u narednim mjesecima.

U kolumni ranije ovog mjeseca, Kemp je primijetio nekoliko mjeseci kašnjenja između kretanja cijena i aktivnosti bušenja u SAD-u, što znači da je potrebno nekoliko mjeseci da se bušenje na bilo koji primjetan način proširi nakon kontinuiranog rasta cijena. Isto tako, primijetio je Kemp, potrebno je nekoliko meseci između kontinuiranog pada cijena i posljedičnog pada aktivnosti bušenja.

Stvar je u tome da je američka proizvodnja već u februaru bila u padu, prema najnovijim zvaničnim podacima. Ukupno je bilo skoro 1,2 miliona barela dnevno (bpd) više od prosjeka za februar 2022, ali i više od 80.000 bpd manje od prosjeka za januar 2023.

To nije puno kada imate ukupno 12,5 miliona barela dnevno, ali to je sasvim drugačiji razvoj od onoga što je Uprava za energetske informacije predvidjela za februar: još jedan porast proizvodnje na rekordno visok nivo. Međunarodna agencija za energiju (EIA) sada predviđa da će rekord biti dostignut u martu.

Ako EIA dobro pogodi, cijene bi mogle pasti i dalje, posebno ako potražnja za gorivima i dalje bude smanjena sada kada sezona vožnje počinje. Međutim, ako pogriješi, nafta će vjerovatno ponovo “skupiti paru” osim ako se, naravno, ne dogodi još jedno rasplamsavanje brige o recesiji.

“Rasprodaja je bila daleko veća od onoga što pokazuju tržišni bilansi”, rekao je Citijev šef robe Edward Morse, kako citira Bloomberg ranije ovog mjeseca.

Drugim riječima, kretanje cijena nafte nije u skladu s osnovnim vrijednostima nafte, a korekcija može biti samo pitanje vremena. Međutim, kao što jasno pokazuje pad cijena u proteklom mjesecu, očekivanja o fundamentalnim pokazateljima su barem jednako važna, ako ne i važnija od samih osnovnih. Sve što bi moglo potrajati je da padne još jedan bankovni domino, zaključuje Slav.

Investitor