bitcoin, bitkoin, kriptovalute, crypto

Ukradene kriptovalute u vrijednosti 600 miliona dolara

Podijeli

Hakeri su ukrali oko 600 miliona dolara u jednoj od najvećih pljački kriptovaluta ikada.

Online platforma Poly Network, koja na sebi uvezuje više različitih mreža zasnovanih na blockchain tehnologiji, ističe da su lopovi iskoristili ranjivost u njenom sistemu i uzeli na hiljade digitalnih tokena, kao što je ether, javlja BBC a prenosi Biznis.rs.

U saopštenju objavljenom na društvenoj mreži Twitter, iz Poly Network su pozvali hakere da „uspostave komunikaciju i vrate oduzetu digitalnu imovinu. Količina novca koju ste hakovali jedna je od najvećih u istoriji decentralizovanih finansija. Sprovođenje zakona u bilo kojoj zemlji smatra ovo velikim ekonomskim zločinom i bićete pravosnažno gonjeni“.

Ukradena digitalna imovina pripada desetinama hiljada članova „blockchain zajednice“, ističe se. Ukupna vrijednost oduzetih tokena procjenjuje se, po aktuelnim cijenama, na oko 600 miliona dolara.

Ukradeno je ethera u vrijednosti 267 miliona dolara, binance u vrijednosti 252 miliona dolara, te 85 miliona dolara u USDC tokenima, koji su, za razliku od prvopomenutih, vezani za kurs dolara i nemaju visoku volatilnost.

Britanski mediji ističu da je kriminal u domenu kriptovaluta generalno oštro opao u posljednje dvije godine, jer su ukupne krađe digitalne imovine u 2019. godini iznosile 4,5 milijarde dolara, u 2020. godini 1,9 milijardi, a u 2021. do sada 681 milion dolara.