rad od kuće, rad na daljinu, work from home, remote work

Gigant pomjerio povratak u kancelarije do januara 2022.

Podijeli

Google je ponovno odgodio potpuni povratak zaposlenih u kancelarije, najavljujući da njegovi radnici mogu nastaviti da rade na daljinu do sljedeće godine.

Odluka je uslijedila nakon sličnih odluka koje su već donijeli konkurenti iz tehnološke industrije poput Facebooka i Amazona.

Googleovi radnici širom svijeta tako se neće morati vraćati u svoje kancelarije najmanje do 10. januara 2022, rekao je u utorak u poruci zaposlenima izvršni direktor Sundar Pichai.

Pravila se odnose samo na Google, a ne i na njegovu matičnu kompaniju Alphabet.

“Nakon 10. januara omogućićemo pojedinačnim upravama u zemljama i lokacijama da donesu odluku o tome kada će prestati s dobrovoljnim radom od kuće na osnovu lokalnih uslova, koji se uveliko razlikuju”, rekao je dodajući da će zaposleni dobiti upozorenje 30 dana prije nego što se od njih zahtijeva da se vrate u kancelarije.

Odluka je drugi put u posljednjih nekoliko mjeseci da je Google odgodio potpuni povratak u kancelarije – prethodno ga je odgodio od septembra do oktobra, sve zbog komplikacije epidemiološke situacije.

Velike tehnološke kompamnije koje su prve, na početku pandemije, počele da šalju radnike na rad od kuće sada su opreznije u njihovom vraćanju, ocjenjuje CNN Business.

Facebook i Amazon objavili su ranije ovog mjeseca da neće zahtijevati povratak radnika do januara, dok je Lyft odredio datum povratka za 2. februar. Ostali, uključujući Apple, Microsoft i Uber, trenutno se drže svojih planova za ponovno otvaranje u oktobru ove godine.

Google je više puta mijenjao svoja pravila, u početku zahtijevajući od zaposlenih da se vrate u svoje kancelarije prije pandemije barem tri dana u sedmici, ali im je kasnije omogućio da se prijave za stalni rad na daljinu ili promjenu lokacije radnog mjesta.

Oko 2.000 zaposlenih u Google-u podnijelo je zahtjev za promjenu radnog mjesta od 2. jula, saopštila je kompanija u utorak, pri čemu 45% želi ostati trajno udaljeno, a 55% želi da promijeniti mjesto rada. Kompanija je odobrila 85% tih zahtjeva, dodaje se.