The Capital Plaza Podgorica

Crnogorska ekonomija u prvom kvartalu pala 6,4%

Podijeli

Prema preliminarnim podacima Monstat, ostvaren je realni pad BDP-a Crne Gore od 6,4% u prvom kvartalu 2021. u poređenju sa istim periodom 2020. godine, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za finansijsku stabilnost Centralne banke (CBCG), gdje se razmatrala Informacija o stanju finansijske stabilnosti za drugi kvartal 2021. godine.

Saopšteno je da prognoze međunarodnih institucija (MMF, Svjetska banka i Evropska komisija) ukazuju na očekivani rast BDP-a u tekućoj godini.

U poređenju sa istim periodom 2020. godine, u drugom kvartalu 2021. je zabilježen rast industrijske proizvodnje (10,6%) i prometa u trgovini na malo (22,5%). Turizam je zabilježio značajan oporavak, pa je tako broj dolazaka turista, prema preliminarnim podacima, u prvih šest mjeseci 2021. godine, bio za 61% viši u odnosu na isti period prethodne godine, a broj noćenja za 115,5%.

Izvorni prihodi budžeta za prvih šest mjeseci 2021. godine, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, bili su za 1,8% viši od planiranih, odnosno za 5,3% viši u odnosu na uporedni period prethodne godine. Budžetski rashodi bili su za 8,3% niži u odnosu na plan, odnosno za 1,5% niži u poređenju sa prvih šest mjeseci 2020. godine. Kao rezultat ovih kretanja, budžetski deficit za šest mjeseci ove godine bio je za 38,4% niži od plana, odnosno za 25,1% niži u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Stanje na bankarskom tržištu u prvoj polovini 2021. godine karakterisalo je rast aktive, kapitala i depozita, dok je zabilježen blagi rast učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, tj. NPL-a koji je, na kraju drugog kvartala ove godine, iznosio 5,7%, što je 0,25 procentnih poena više u odnosu na kraj prvog kvartala. Ovo je direktna posljedica krize izazvane pandemijom COVID-19, koja je snažno pogodila domaću ekonomiju i prelila se na finansijski sektor, gdje je njen uticaj značajno ograničen i ublažen, zahvaljujući mjerama koje je CBCG blagovremeno implementirala.

U drugom kvartalu ove godine zabilježen je nastavak rasta kreditne aktivnosti banaka. U prvih šest mjeseci 2021. privredi je odobreno 266,8 miliona eura novih kredita, što je za 22,1% više u odnosu na isti period 2020. godine.
Direktor Fonda za zaštitu depozita upoznao je članove Savjeta sa podacima o raspoloživim sredstvima Fonda. Postojeća sredstva, uz raspoloživu kreditnu liniju EBRD-a, predstavljaju dodatnu garanciju za sigurnost depozita.
Savjet je zaključio da je stabilnost finansijskog sistema na kraju drugog kvartala 2021. unaprijeđena u poređenju sa stanjem na kraju istog perioda prošle godine, ali da postoje rizici koje treba pomno pratiti i kojima treba adekvatno upravljati u cilju očuvanja postignute stabilnosti, naveli su iz CBCG.

Konstatovano je da je ekonomska aktivnost u eurozoni u drugom kvartalu tekuće godine zabilježila rast od 2% u odnosu na prvi kvartal 2021, odnosno rast od 13,6% u odnosu na drugi kvartal 2020. godine. I ekonomije SAD-a i Kine su u drugom kvartalu ove godine ostvarile rast, u odnosu na prethodni kvartal, kao i na godišnjem nivou.