Emil Tedeschi, Atlantic Grupa

Tedeski: Među preduzetnicima nema više razmišljanja “kako da komšiji crkne krava”

Podijeli

Fudbalere i manekenke, petparačke pjevačice zamijenili su preduzetnici na naslovnim stranicama. To i dalje ne znači da je uloga preduzetnika poboljšana, rekao je na panelu “Budućnost hrvatskog poduzetništva” u Zagrebu Emil Tedeski, predsjednik Uprave regionalne Atlantic grupe.

Tedeski, jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu, rekao da je se mijenja pogled na preduzetništvo i potencirao činjenicu da su u Hrvatskoj privilegovani jer imaju dva jednoroga (Rimac Automobili i Infobip) koji vrijede više od milijardu dolara, po čemu su na vrhu EU.

On je ukazao i da iako je uloga preduzetnika poboljšana “njih uopšte nema u protokolima Vlade, Sabora, predsjednika, župana i gradonačelnika”, prenio je Poslovni dnevnik.

“Preduzetnici, ako postoje, oni su na dnu i takav je pogled na njih. S druge strane, među samim preduzetnicima mi znamo ko igra po pravilima, ko zapošljava i ko plaća, svašta se podvlači’, rekao je on i poručio da se treba distancirati od wannabe preduzetništva.

“Ako neko ima kompaniju, a plaća na crno ili švercuje, nema pravo da se kiti dičnom i zahtjevnom pozicijom preduzetništva. Mi smo svi dio ovog ekosistema i ako mi možemo iznjedriti najbolje, šaljemo najbolji poziv našoj djeci, ali i stranim državama da dođu ovdje da žive i stvaraju”, naveo je on.

Tedeski pozdravlja potez Mate Rimca koji je pomogao firmi Infinum da napravi joint-venture sa Porsche-om i kaže da mu je drago što više nema razmišljanja “kako da onom do tebe crkne krava”.

“Moramo prestati da razmišljamo kao feudalac koji je zalutao u 21. vijek. Tragedija je kada imamo jednog koji ima kuću od bijelog kamena, a svi ostali straćare”, poručio je.