Glovo, dostava na kućnu adresu

Spajanje koje je naljutilo Beograđane: Glovo je sada Donesi i neočekivani pobjednik koji je iskoristio situaciju

Podijeli

Tog septembra 2021. godine Donesi je postao Glovo, a građani Srbije imali su priliku da prisustvuju rijetkoj situaciji kako jedna akvizicija može da utiče na funkcionisanje novonastale firme, ali što se još rjeđe viđa, reakciji konkurencije koja „udara direktno u glavu“, piše beogradski Bonitet.

Prebacivanje na Glovo izazvalo je reakcije korisnika Donesi.com, pojavili su se problemi sa aplikacijom, dostavom, mediji su pisali o žalbama građana, a mnogi su po društvenim mrežama svoje nezadovoljstvo iskazivali prijetnjama da prelaze na konkurentske firme. Da problemi i dalje postoje govori i reakcija predsjednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža na mreži LinkedIn koji je prije nekoliko dana čak pozvao još konkurencije u Srbiju.

U cijeloj situaciji najbolje se izgleda snašla/prošla kompanija Wolt. Kako za Bonitet.com kaže Đorđe Davidović, generalni menadžer Wolta u Srbiji, Wolt „bilježi rekordan broj porudžbina i novih korisnika“.

„Sve veći broj korisnika se nakon odlaska Donesi.com sa tržišta odlučuje upravo za Wolt, zahvaljujući izboru restorana i prodavnica, brzini dostave, dobrom korisničkom iskustvu i podršci,“ kaže Davidović.

Ovakvim rezultatima „kumovala“ je kampanja koja se pojavila samo desetak dana nakon prebacivanja Donesi na Glovo. Najupečatljivija, barem na društvenim mrežama, bila je kampanja „Fališ legendo“ koja se obraćala direktno konkurenciji i bila potpuni hit na mrežama poput Facebook-a i Twitter-a.

Davidović kaže da je kampanja nastala spontano i rađena je interno, ali i da je „iznenadila i njih same“. „Ogroman broj lajkova, dijeljenja, sjajnih reakcija desio se potpuno organski, što je u današnje vrijeme prava rijetkost. Ugrabili smo trenutak i iskoristili ga, bez previše razmišljanja o tome šta će nam tačno donijeti, a opet vodeći računa o pravilima fer pleja.“

Korisnici poslovne mreže LinkedIn mogli su da vide i akciju na stranici Demotivacija gde je na post “aloe gospodo iz Wolta l vaši kuriri kad donesu pošiljku, kažu IZWOLTA” sam Davidović ponudio promo kod za sve pratioce sa 7 dana besplatne dostave.

Generalni menadžer Wolta u Srbiji kaže ipak da su, bez obzira na uspjeh ove kampanje, u kompaniji uvek okrenuti ka budućnosti, pa spremaju već novu kampanju.

„Želimo da sa ljudima dijelimo naše vrijednosti, naš pogled na svijet i ostvarimo želju da svaki grad u koji uđemo napravimo boljim mjestom za život. Postojanje zdrave konkurencije nas dodatno podstiče da budemo još bolji i korisnicima pružimo više“, kaže on.

Ipak, ovakav razvoj situacije i obavezuje. Davidović kaže da je od početka poslovanja Wolta u Srbiji 2019. godine kompanija konstantno proširivala zonu dostave (Novi Sad, Subotica, Pančevo, Niš). Iako se zna da, bar kada je Beograd u pitanju, Wolt ne pokriva sve djelove grada, Davidović za ovu godinu najavljuje prisustvo u Mirijevu, a naredne godine i u drugim djelovima grada.

„U Woltu svemu pristupamo odgovorno, pa novi dio grada dodajemo tek kada smo potpuno sigurni da smo u stanju da obezbijedimo odličnu podršku i brzu dostavu bez kašnjenja“, zaključuje on.