termoelektrana, thermo coal power plant

Studija: Svijet mora ugasiti 3.000 termoelektrana

Podijeli

Svijet će morati da zatvori skoro 3.000 elektrana na ugalj prije 2030. ako želi da zaustavi porast temperature unutar 1,5 stepeni po Celzijusu, pokazala je studija TransitionZero-a, think tanka koji se bavi klimatskim promjenama.

U izvještaju objavljenom nekoliko dana prije samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Glazgovu, TransitionZero navodi da je trenutno u pogonu više od 2.000 GW energije iz uglja u cijelom svijetu, te da se to treba smanjiti za gotovo polovinu, što zahtijeva zatvaranje gotovo jedna elektranu dnevno od sada do kraja decenije.

Potreba za ukidanjem gotovo 1000 gigavata kapaciteta na ugalj stavila bi na Kinu – najvećeg svjetskog izvora štetnih gasova i vlasnika oko polovine svjetskih elektrana na ugalj – da ubrza svoj prelazak na čistiju električnu energiju.

“Logičan zaključak je da će pola ovog napora morati da dođe iz Kine”, rekao je Mat Grej, analitičar TransitionZero -a i autor izvještaja.

Kina je smanjila udio uglja u svom ukupnom energetskom bilansu sa 72,4% u 2005. na 56,8% prošle godine, ali apsolutni obim potrošnje nastavio je da raste. Predsjednik Si Đinping je ranije ove godine obećao da će Kina početi da smanjuje ​​upotrebu uglja, ali tek nakon 2025. godine.

Njegova strategija za ugalj takođe je bila pod dodatnim nadzorom posljednjih sedmica dok regulatori pokušavaju da pronađu dodatni volumen potreban za rješavanje energetske krize koja je prisilila fabrike na zatvaranje i dovela u opasnost grijanje i snabdijevanje električnom energijom tokom zime.