dhl, trading, export

Kriza nije zaustavila globalizaciju: Svjetska trgovina robom u 2021. postavila nove rekorde

Podijeli

Nakon strmoglavog pada na početku pandemije, još prije kraja 2020. godine svjetska trgovina robom vratila se na nivo prije pandemije, a u ovoj je godini postavila nove rekorde – jedan je od zaključaka ažuriranog DHL-ovog indeksa globalne povezanosti za 2021. godinu, koji su zajednički objavili DHL i NYU Stern School of Business.

“Mnogi su strahovali da će globalna kriza ugroziti napredak globalizacije. Godinama analiziramo različite međunarodne tokove širom svijeta i nakon godinu i po pandemije možemo sa sigurnošću reći da pandemija nije uzrokovala kolaps globalizacije. Nakon početnih padova u 2020., DHL Global Connectedness Index je već ove godine u porastu. Trgovina je pružila spas za zemlje širom svijeta, a DHL Express je odigrao ključnu ulogu u područjima od distribucije vakcina do e-trgovine”, izjavio je John Pearson, izvršni direktor DHL Expressa.

Porast međunarodne trgovine od sredine 2020. daleko je nadmašio početna predviđanja, iako se struktura robe kojom se trguje promijenila više nego inače. Trgovina robom korištenom za borbu protiv pandemije porasla je, a trgovina mnogim drugim proizvodima je pala.

U međuvremenu, suprotno očekivanjima da će pandemija uzrokovati pomak ka regionalizovanoj trgovini, trgovina robom u prosjeku 2020. odvijala se na dužim udaljenostima. Podaci o tokovima kapitala, informacija i ljudi takođe ne pokazuju jasne dokaze o pomaku u toku od globalizacije do regionalizacije.

Izvor: Manuela Tašler, Lider Media