CEFTA: Godina savladavanja prepreka ka efikasnijoj trgovini

Podijeli

U prvoj godini implementacije Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, fokus je bio na promovisanju napora za unapređenje kretanja robe i usluga kroz CEFTA tržišta, poručeno je na centralnom događaju ovogodišnjeg CEFTA Week-a.

Na događaju je ocijenjeno da su napravljeni ozbiljni koraci u približavanju tom tržištu uz podršku Evropske komisije i Savjeta za regionalnu saradnju.

Direktor CEFTA Sekreterijata, Emir Đikić, naglasio je važnu ulogu CEFTA-e u promociji boljih uslova za trgovinu u posljednjih 15 godina.

“Studije su pokazale da je CEFTA sporazum doprinio rastu izvoza članica između 40 i 80 odsto. Ono što je sada najvažnije je budućnost i potencijali koje ona donosi, a to je povećanje bruto domaćeg prozivoda (BDP) oko 6,7 odsto ukoliko CEFTA-u dovedemo do nivoa integracije koji postoji u Evropskoj uniji. Ove godine smo napravili prve korake u tom pravcu”, rekao je Đikić.

Na završnom događaju koji je okupio preko 300 učesnika kao jedno od ključnih dostignuća za ovu godinu ističe se promjena pravila o porijeklu robe, koja je uticala na veću fleksibilnost i donijela dodatne benefite za privredu.

Značajan napredak je napravljen u pregovorima vezanim za Dodatni protokol 7, koji predstavlja mehanizam za rješavanje sporova i odluku o uklanjanju radnih dozvola za osobe koje nude usluge i intrakompanijske transfere.