OTP i Raiffeisen predvode konsolidaciju banaka u regionu

Podijeli

Jugoistočni dio Evrope postavljen je za još jedan talas konsolidacije banaka 2022, podstaknut brzom ekspanzijom balkanskih ekonomija i privlačnošću članstva u najvećem svjetskom trgovinskom bloku.

S ekonomskim rastom postavljenim na najviših 7% u nekim balkanskim zemljama, “prosci”, uključujući austrijsku Raiffeisen Bank International i mađarsku OTP banku Nyrt, predvode akcije spajanja na tržištima koja bi se mogla pridružiti Evropskoj uniji u roku od deset godina.

Širom ponekad turbulentnog Balkana objavljeno je više od 20 poslova od 2019. godine dok zajmodavci nastoje povećati tržišni udio kako bi stekli prednost u troškovima i održali profitabilnost, posebno jer pandemija smanjuje marže.

“Želimo da budemo dio ove konsolidacije za koju vidimo da se ubrzava”, rekao je u intervjuu za Bloomberg Hannes Cizek, vođa strategije i inovacija u Raiffeisenu. “Sviđa nam se tržište, vidimo zamah i vidimo izglede u Srbiji, gdje je austrijska banka upravo kupila jedinicu Credit Agricole SA kako bi stvorila trećeg najvećeg zajmodavca u zemlji”.

Analitičar Bloomberg Intelligencea Tomasz Noetzel naveo je u nedavnom izvještaju da se spajanja i preuzimanja ubrzavaju u regionu jer se “banke iz EU fokusiraju na podršku pobjednicima, osiguravanju razmjera i izlasku iz sub-scale poslovanja”, prenosi Indikator.

Sporazumi se poklapaju s odlukom EU u decembru da proširi pristupne pregovore sa Srbijom, najvećom od šest balkanskih zemalja koje teže pridruživanju bloku, oživljavajući proces koji je godinama pokazivao mali napredak. Iako su i dalje daleko od izvjesnih, izgledi za članstvo jačaju ulaganja na Balkanu, a banke žele biti među prvima.

Veći poslovi najavljeni od sredine godine takođe uključuju kupovinu OTP-a NKBM-a za stvaranje najveće banke u Sloveniji, članici EU-a, te kupovinu albanske jedinice Alpha Bank SA.

Srpska AiK Banka AD kupila je četiri jedinice Sberbank of Russia PJSC u zemljama koje su nekada bile Jugoslavija i Mađarskoj.

OTP je u odgovoru e-poštom na pitanja Bloomberga rekao da “nastavlja pregovore o akviziciji u nekoliko zemalja” na Balkanu, uključujući neka tržišta na kojima je već prisutan. Mađarski zajmodavac privučen je pozitivnim ekonomskim izgledima regiona, nižom penetracijom i okruženjem s većim prinosom, navodi se.

Evropska centralna banka, vodeći regulator na kontinentu, dala je priznanje spajanjima u januaru, kada je objavila smjernice koje pokazuju da neće kažnjavati “vjerodostojne integracione planove” jer bi više konsolidacije moglo pomoći u rješavanju dugotrajnih problema i omogućiti zajmodavcima da se natječu bolje u odnosu na veće globalne kolege.

Privlačnost srpskog tržišta pojačana je činjenicom da je prije Covida riješilo problem nenaplativih kredita, što je opet oslabilo kreditnu kvalitetu. Za “fragmentirana tržišta s vrlo malim maržama, pandemija je značila značajan pad otpornosti, posebno za manje banke”, navodi Udruženje banaka Srbije u e-poruci Bloombergu.

Srbija se, međutim, snažno oporavila, s potrošnjom i investicijama u domaćinstvima koji su ove godine podstakli ekonomsku ekspanziju od 7,3 odsto, objavila je Erste Grupa u nedavnom istraživanju, podižući svoju prognozu. Hrvatska, članica EU, te Albanija, na putu su rasta od najmanje 8 odsto u 2021.

Groznica spajanja proširila se i na lokalne zajmodavce, kao što je slovenačka Nova Ljubljanska banka, koja je postala četvrti najveći igrač u Srbiji nakon kupovine državne Komercijalne banke 2020. Glavni izvršni direktor NLB-a Blaž Brodnjak očekuje da će se konsolidacija balkanskih banaka “znatno ubrzati”.

Njegova banka nastoji da se proširi i na Albaniju i ponovno stekne uporište u Hrvatskoj, što bi – kao podsjetnik na borbenu nedavnu istoriju regiona – zahtijevalo od slovenačke i hrvatske vlade da riješe decenijama star spor oko obaveza NLB-ove prethodnice, Ljubljanske Banke.

“Ako bude uspješna, NLB bi bila prva banka s prisutnošću u svim državama koje su nekada bile Jugoslavija, te bi postala regionalni prvak i “prirodni izbor za upravljanje platnim i komercijalnim transakcijama, trgovinskim i robnim tokovima u regionu”, rekao je Brodnjak u telefonskoj izjavi.