NLB banka

NLB grupa ostvarila rekordnu dobit

Podijeli

NLB Grupa je lani ostvarila dobit od 236,4 miliona eura, što, bez uzimanja u obzir učinaka akvizicije beogradske Komercijalne banke, znači značajan rast u odnosu na prethodnu godinu.

“Uspješno poslovanje donijelo je rekordno visoku dobit u 2021”, navodi banka u saopštenju na web stranici Ljubljanske berze.

“Rezultati poslovanja NLB Grupe u 2021. godini pokazuju da epidemiju ostavljamo daleko iza sebe i da, što je još važnije, izlazimo jači nego ikad, rekao je Blaž Brodnjak”, predsjednik Uprave NLB-a.

NLB Grupa je prošle godine, uz integraciju beogradske Komercijalne banke, čiju je akviziciju završila pred kraj 2020., ostvarila i druge važne prekretnice. Među njima banka ističe uspješno spajanje dviju banaka u Crnoj Gori – NLB banke Podgorica i Komercijalne banke Podgorica.

“Nadzorni odbor sa zadovoljstvom konstatuje da je NLB Grupa uspješno iskoristila mogućnosti koje nudi povoljno privredno okruženje sa snažnim rastom BDP-a u regiji i zdravom privatnom potrošnjom i potražnjom za kreditima”, rekao je predsjednik Nadzornog odbora NLB-a Primož Karpe.

Neto prihod od kamata lani je povećan za 37 posto na 409,4 miliona eura, čemu je Grupa Komercijalne banke doprinijela s 98,5 miliona eura. Isključujući njegov utjecaj, rast je iznosio 4 posto, dijelom zbog snažnog kreditnog rasta.

Prema NLB-u, rast neto prihoda od naknada i provizija bio je “impresivan”, dosegnuvši 39 odsto. Visoka potražnja za investicijskim proizvodima, kao što su upravljanje imovinom i proizvodi bankarskog osiguranja, kao i visoki prihodi od općih poslovnih aktivnosti doveli su do povećanja prihoda od naknada i provizija, objasnili su.

Obim kredita porastao je za devet odsto, a depozita za osam odsto. Depoziti stanovništva porasli su za pet posto, što pokazuje da su štediše dio svoje štednje prebacile u alternativna ulaganja, navode u NLB-u. Oslobođena su rezerviranja i umanjenja vrijednosti za kreditni rizik u neto iznosu od 35,8 miliona eura.

Grupa će se u budućnosti prvenstveno fokusirati na intenzivnu digitalizaciju i pružanje najboljeg korisničkog iskustva te na održivo poslovanje i razvoj, saopštili su iz NLB-a.