Ryanair

Kvartalni rezultati poslovanja: Ryanair u minusu 96 miliona eura

Podijeli

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair objavila je da je u posljednja tri mjeseca 2021. ostvarila poslovni gubitak od 96 miliona eura, ali se nada da bi smanjenje kapaciteta glavnih konkurenata moglo donijeti dobit tokom predstojeće ljetnje sezone.

Rezultat je, kako je saopšteno, u skladu s ranijom procjenom analitičara kompanije. Ryanair je u istom kvartalu godinu ranije takođe poslovao sa gubitkom, i to oo 306 miliona eura, a 2019 s profitom od 88 miliona.

Ryanair, najveći niskotarifni avio-prevozni u Evropi po broju putnika, procijenio je da će gubitak za cijelu finansijsku godinu, koja završava 31. marta, iznositi između 250 miliona i 450 miliona eura.

Izvršni direktor kompanije Majkl O’Liri rekao je da su, iako je posljednjih sedmica došlo do “vrlo snažnog povrata” rezervacija jer je zabrinutost oko varijante omikron koronavirusa počela da blijedi, izgledi i dalje vrlo neizvjesni.

“Iako su se nedavne rezervacije poboljšale nakon ublažavanja ograničenja putovanja, krivulja rezervacija ostaje vrlo nestabilna, tako da promet u četvrtom kvartalu zahtijeva značajno podsticanje cijena na niže nivoe”, rekao je O’Liri.

Reuters podsjeća da su glavni Ryanairovi konkurenti, easyJet i Wizz Air, ranije saopštili da očekuju veliku potražnju u ljetnjem periodu, s tim što u Wizz-u strahuju da bi višak kapaciteta u nadolazećim mjesecima mogao ugroziti profitabilnost.

Glavni finansijski direktor Ryanaira Nil Sorahan rekao je u intervjuu Reutersu da činjenica da toliko rivala smanjuje kapacitete u poređenju na period prije pandemije znači da “apsolutno može postojati pritisak na povećanje cijena karata”.

Dodao je da ako je Ryanair trebalo da snizi cijene karata kako bi podstaknuo potražnju te da to omogućava kompanijska relativno velika pozicija zaštite goriva.

Ryanair je ponovno potvrdio svoja očekivanja da će ove finansijske godine prevesti nešto manje od 100 miliona putnika. O’Liri je prošle sedmice rekao da očekuje da će ovom kompanijom letjeti 165 miliona putnika u 12 mjeseci do marta 2022.