xiaomi, smart phone

Želi da preskoči Apple: Xiaomi ulaže 15 milijardi dolara za dolazak na tron

Podijeli

Kako bi svrgao Apple sa trona sa najvećeg svnetskog brenda pametnih telefona, kineski tehnološki gigant Xiaomi će potrošiti 15,17 milijardi dolara na istraživanje i razvoj u narednih pet godina.

Lej Jun, osnivač i izvršni direktor Xiaomija, rekao je da će kompanija postati brend broj jedan vrhunskih pametnih telefona u Kini u naredne tri godine.

U direktnom izazovu Apple-u, Samsungu i drugim kineskim brendovima, izvršni direktor je takođe rekao da je strateški cilj kompanije da postane najveći brend pametnih telefona u istom vremenskom periodu.

„Cilj nam je da u potpunosti uporedimo s Apple-om u smislu proizvoda i iskustva, i postanemo najveći kineski brend visoke klase u naredne tri godine“, rekao je Lej u postu na kineskoj platformi za mikro-blogovanje „Veibo“.

U onome što bi se moglo vidjeti kao potez da se popuni praznina koju su ostavili Huawei, drugi kineski brendovi kao što su OPPO, „One plus“ i drugi, Xiaomi pokušava da parira najvećima u premijum kategorijama.

Dok su i „One plus“ i OPPO postigli određeni uspjeh u svojim naporima da pariraju Apple-u i Samsungu u flagšip segmentu, Xiaomijevi top-modeli su više od onoga što se može opisati kao „početni nivo” premijum segmenta poput „Galaxy S21 FE“.

Prema izveštaju koji je objavio portal Kanalys, Apple je pretekao Samsung i postao najveći svjetski prodavac pametnih telefona u četvrtom kvartalu prošle godine, zahvaljujući velikoj potražnji za linijom iPhone 13.

Druga studija ukazuje da je Apple svrgnuo „Vivo“ sa trona u četvrtom kvartalu i postao najveći prodavac pametnih telefona u Kini, nakon šest godina, prenosi portal „Benchmark“.

Čini se da je Appleov uspon na čelnu poziciju u Kini nakon toliko godina potresao Xiaomi, kineski brend je konkurenciju opisao kao „rat na život i smrt“.

Kako piše „Mac Rumours“, u nastojanju da privuče više potrošača, Xiaomi planira da otvori 20.000 novih maloprodajnih objekata u Kini u naredne tri godine, čime će ukupan broj prodavnica biti 30.000, prenosi Sputnik na srpskom.