realty, house, home

Veliki investitori dižu cijene nekretnina

Podijeli

Rast cijena nekretnina na globalnom nivou je fenomen koji je prisutan već nekoliko godina, a postao je još izraženiji u vrijeme pandemije.

Biznis.rs piše da su nekretnine nikad skuplje, pri čemu se ni ne nazire da su dostigle svoj maksimum.

Eksperti na različite načine tumače kretanja na tržištu, dok je Evropska centralna banka (ECB) nedavno saopštila da su nekretnine razlog ranjivosti bankarskog sistema u eurozoni.

Naime, bankari upozoravaju na pad tražnje za poslovnim prostorima zbog promjene načina rada i na povećano interesovanje stanovništva za kupovinu stanova putem kredita.

„Evropska centralna banka mora da se bavi procjenom vrijednosti na tržištu nekretnina. Nepredvidivost budućeg kretanja cijena kuća, stanova i poslovnog prostora uvijek predstavlja opasnost za banku kao zajmodavca kojoj je vrijednost nekretnina kolateral. Jedino što vidim kao mogući problem je pad vrijednosti nekretnina, kao što se dogodilo u američkoj hipotekarnoj krizi“, kaže u razgovoru za Biznis.rs profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

On ističe da tržište nekretnina prijeti bankama upravo preko kolaterala.

Grubišić objašnjava da veliku ulogu u kreiranju tržišta i cijena nekretnina igraju krupni investitori.

„U trenutnoj situaciji dešava se da nekretnine kod velikog broja investitora sve više preuzimaju ulogu sigurnog utočišta, kao što je ranije bilo zlato. Kada iz investicionih motiva dominira tražnja na tržištu nekretnina onda se pravi taj mjehur i dolazi do naduvavanja cijena, a na to upozoravamo i ovdje u Srbiji“, objašnjava profesor Beogradske bankarske akademije.

On napominje da se na taj način na tržištu nekretnina previše pozicioniraju veliki investitori i zato djeluje kao da se ono naduvava. Profesor Grubišić smatra da do značajne korekcije cijena može da dođe ukoliko se ono preforsira, i to je onda opasnost i za banke koje odobravaju kredite.