Wall Street, New York Stock Exchange, NYSE, berza

Wall Street nagrađuje Google: Dionice Alphabeta na najvišem nivou od avgusta prošle godine

Podijeli

Dionicama Alphabeta trguje se na najvišem nivou od avgusta prošle godine nakon Googleovih najava o vještačkoj inteligenciji (AI) na konferenciji za programere u srijedu.

Dionica je porasla za oko 5% i trgovala se blizu 118 dolara po dionici u četvrtak ujutro.

Na svom I/O događaju, Google u vlasništvu Alphabeta najavio je da će unijeti opcije vještačke inteligencije u svoj prepoznatljiv proizvod za pretraživanje kako bi složene upite pretvorio u jednostavne odgovore kombinujući rezultate iz više izvora.

Google je takođe rekao da će njegov paket alata za radno mjesto poput Google Docs uskoro omogućiti korisnicima stvaranje novih dokumenata i ispunjavanje tablica pomoću AI. Kompanija je takođe najavila da će svoj chatbot Bard AI učiniti dostupnijim i da će uskoro imati mogućnost odgovaranja na različitim jezicima i slikama, prenosi SEEbiz.

Čini se da su analitičari zadovoljni što će ga Googleove najave zadržati na čelu trke za AI i generisati povrat za kompanije.

“I dalje smo raspoloženi i gledamo na I/O kao na događaj čišćenja koji će pomoći u smanjivanju ‘prekoračenja vještačke inteligencije’… i suziti Google-ov trenutni jaz u procjeni u odnosu na konkurente”, napisao je analitičar Morgan Stanleyja Brajan Novak.

Možda su najintrigantnije promjene one koje se tiču Googleovog pretraživača koji je do sada bio jedan proizvod, no guglanje će od sada biti podijeljeno u dva odvojena doživljaja rada s vještačkom inteligencijom.

Prvi je klasični Googleov pretraživač. Počevši od ovog mjeseca, ljudi u SAD-u moći će pretraživati internet putem Google Labsa, kompanijskog inkubatora ideja. Ovaj pretraživač će zahvaljujući AI-u moći sažimati odgovore umjesto korisnika, bez potrebe za klikanjem na linkove ili za povlačenjem informacija s Wikipedije.

No, Google u svom vodećem proizvodu ipak izbjegava sažimanje nekih informacija poput udarnih vijesti, a svaku činjenicu koju će predstavljati njegov AI sistem će dvaput provjeravati prije nego što je predstavi u Chrome-u na računaru ili u Googleovoj mobilnoj aplikaciji.