Udvostručen udio: U 2021. prodato 4,2 miliona električnih automobila

Podijeli

Potražnja za baterijskim električnim automobilima u svijetu nastavila je da raste i u 2021. godini, pokazuju podaci analitičarske kuće Jato Dynamics, koja redovno prati stanje na automobilskom tržištu.

Prema njihovim podacima, u svijetu je prošle godine udio baterijskih električnih vozila gotovo udvostručen, i iznosio je 6.0%. Godinu ranije taj je udio bio 3,1%, a 2019. godine 1,8%.

Do ovog rezultata dovelo je povećanje prodaje novih baterijskih električnih automobila, kojih je lani u svijetu prodato oko 4,2 miliona. Kao predvodnici ovog trenda rasta ističu se tržišta Evrope i Sjeverne Amerike, dok ostale regiona svijeta i dalje kaskaju za njima.

Poređenja radi, komadna prodaja 100% električnih automobila u svijetu je u 2020. godini iznosila 2, a godinu prije toga 1,4 miliona.

Tesla drži 21% tržišta

Kad je riječ o proizvođačima, Tesla je i dalje lider prema prodaji, pa je samo ta marka isporučila 21% svih potpuno električnih automobila u svijetu, prenosi Autonet.

Zahvaljujući prodaji Modela 3 u Sjevernoj Americi, Kini i Evropi, Tesla zadržava status lidera još jednu godinu, kaže Jato, čiji se podaci odnose na 45 tržišta širom svijeta i na putničke električne modele automobila.