Šef Huaweija: Tramp je u pravu, Amerikanci gube trku u 5G tehnologiji

Podijeli

Predsjednik Tramp je u pravu kad kaže kako SAD riskira zaostajanje u 5G tehnologiji, izjavio je Huaweijev rotirajući predsjednik u nedjelju u Barceloni.

Govoreći na okruglom stolu s medijima u nedjelju na Svjetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, Guo Ping je rekao da je primijetio tvitove predsjednika Trampa govoreći da bi SAD trebalo da usvoje 5G “što je brže moguće”, te da SAD ne bi trebao “blokirati” naprednije tehnologije.

“Mislim da je njegova poruka jasna i tačna”, rekao je Guo, prenosi CNBC a javlja SEEbiz.

Iako Trampovi tvitovi nijesu direktnopominjali Huawei, vjerovatno je govorio o toj kompaniji dok su američki predstavnici težili izvršnoj naredbi kojom se zabranjuje Huaweijeva oprema za telekomunikacije 5G. Huawei je zapravo eliminisan s američkog tržišta zbog straha da će njegova tehnologija omogućiti kinesko špijuniranje, što kineska kompanija odbacuje.

Druge zemlje, uključujući Njemačku, Veliku Britaniju i Novi Zeland, takođe razmatraju zabrane za Huaweijevu 5G tehnologiju.

Guo je u nedjelju izjavio kako izvršna naredba protiv Huaweija “nije potrebna i da ne bi trebalo da bude odobrena.” Dodao je kako će zabrana štetiti malim telekomunikacionim kompanijama u SAD-u koje se oslanjaju na opremu kompanije Huawei, koja je često jeftinija od tehnologije svojih konkurenata.

Guo je kazao kako se Huawei suočio s izazovima cyber-bezbjednosti, na čelu s “jednom glavnom silom”, iako nije izričito imenovao SAD. Dodao je da kompaniji nije potrebno američko tržište da bude uspješno.

Huawei je najveći svjetski pružalac telekomunikacione opreme. Guo je kazao da je kompanija dvanaest mjeseci ispred svojih konkurenata u primjeni 5G tehnologije.