Privatni biznisi čelnika opština: Sedam gradonačelnika ima firme, Carević najbogatiji

Podijeli

Predsjednici crnogorskih opština prijavili su Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) da, osim plata koje ni u jednom slučaju nijesu ispod 1.000 eura, posjeduju zavidnu imovinu, a sedam njih i privatne firme. Od 24 predsjednika lokalnih uprava 14 njih nijesu dali dozvolu za kontrolu bankovnih računa, piše Dan.

Najbogatiji među predsjednicima opština je prvi čovjek Budve Marko Bato Carević, koji je ASK-u prijavio da mu je plata u opštini 1.567 eura, koju donira u humanitarne svrhe. Na njegovo ime se vodi više parcela zemljišta, tačnije 42, automobil “mercedes”, akcije u Budvanskoj rivijeri i 10.000 eura u gotovini.

Ipak, na njegovu firmu “Carinvest” vodi se čak 107 nekretnina, koje se nalaze u Budvi, Kotoru, Nikšiću i na Zlatiboru. Među tim nekretninama su sedam poslovnih prostora, tri stana u Budvi i jedan na Zlatiboru, a ostalo su druge razne nekretnine, počev od livada, njiva, voćnjaka i vinograda, do onih za koje nije navedena tačna namjena već su prijavljeni pod stavkom “ostalo”. Takođe, na “Carinvest” je registrovano i 61 vozilo. Prvi čovjek Budve nije dao saglasnost za kontrolu računa u bankama.

Nekretnine, depoziti, automobili…

Predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović je osim plate od 1.100 eura prijavio i kuću od 160 kvadrata na njegovo ime i udio u više nekretnina stečenih nasljedstvom.

On je stoprocentni vlasnik firme “Eko-Vladoš” i 25 odsto preduzeća “Pejton-Pek”. Na firmu “Eko-Vladoš” se vode poslovni prostor od 48 plus 135 kvadrata u Kolašinu, stan od 49 kvadrata u Podgorici, kao i dva vozila. Bulatović je dao saglasnost za uvid u račune.

Predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić je prijavio ASK da mu je plata 1.018 eura, posjeduje poslovni prostor od 27 i stan od 44 kvadrata, kao i šest automobila. On je vlasnik firme Karamela, i nije dao dozvolu da mu se kontrolišu bankovni računi.

Prvi čovjek Opštine Bar Dušan Raičević ima platu od 1.161 euro, vlasnik je dvosobnog stana, tri vozila i trećine firme “Promadura Floors”. On nije dao dozvolu da mu se kontrolišu bankovni računi.

Njegov kolega iz Tuzi Nik Đeljošaj vlasnik je firme “MDS Network” i nije dao saglasnost za kontrolu računa. Prijavio je da mu je plata 1.176 eura, a da od konsultantskih usluga mjesečno prihoduje dodatnih 3.850 eura. Na njegovo ime se vode tri stana, jedna kuća i jedan plac, dok sa suprugom Anom ima ušteđevinu od preko 140.000 eura.

Trenutni predsjednik Opštine Ulcinj Aleksandar Dabović ima platu od 1.168 eura, dok njegova supruga Đina radi za britansku ambasadu za 1.929 eura. Dabović je vlasnik firme “Anno Domini Architect”, a on i njegova supruga posjeduju dva vozila, kao i kuću, voćnjak i šumu. Otplaćuju preko 40.000 eura zajmova i dali su saglasnost za kontrolu računa.

Đurašković nije prijavio zaradu

Gradonačelnik Prestonice Cetinje Nikola Đurašković nije priojavio kolika mu je gradonačelnička plata, ali je lani kao odbornik imao prihod od 150 eura, savjetnik u Ministarstvu ekonomskog razvoja 520 i u Socijaldemokratskoj partiji 400. Na njegovo ime se vodi stan od 112 kvadrata, kredit od 50.000 i nije dao saglasnost za kontrolu računa.

Predsjednici Opštine Gusinje Aneli Čekić plata je 1.123 eura, a od imovine prijavila je 15.000 eura ušteđevine, akcije u osam firmi i nije dala dozvolu za kontrolu bankovnih računa. Njenoj koleginici iz Danilovgrada Zorici Kovačević plata je 1.456 eura, a od imovine ima stan od 51 kvadrata i garažu od 14. Kovačević je vlasnica automobila “reno”, ušteđevine od 5.500 eura i dala je dozvolu za kontrolu bankovnih računa.

Predsjednik Herceg Novog Stevan Katić ima platu od 1.176 eura, a prošle godine je zaradio oko 18.000 eura od samostalne djelatnosti. On je dao saglasnost za kontrolu računa, a prijavio je da otplaćuje kredit od 118.000 eura, te da je vlasnik stana od 95 kvadrata. Katić ima akcije u četiri preduzeća

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović ima mjesečnu zaradu od 1.200 eura, a prijavio je da od nekretnina posjeduje dva placa, objekat u izgradnji od 350 kvadrata, a prodao je stan koji je ranije posjedovao. Smolović nije dozvolio uvid u bankovne račune, a prijavio je da je vlasnik tri komada oružja i da otplaćuje kredit od 110.000 eura.

Aktuelni predsjednik Opštine Berane Tihomir Bogavac mjesečno prihoduje 1.094 eura, prijavio je da posjeduje dvije kuće koje su na njegovo ime, kao i veći broj parcela šuma, livada, voćnjaka i njiva, kao i tri vozila i dao je saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Bajagić vlasnik i suvlasnik 79 nepokretnosti

Prvi čovjek Plužina Mijuško Bajagić prijavio je da je vlasnik ili suvlasnik 79 nepokretnosti, od kojih su 1/1 na njegovo ime četiri stana od 35, 106, te da od 100 kvadrata, kao i tri poslovna prostora od 106, i dva od po 23 kvadrata. On posjeduje akcije u 12 preduzeća, otplaćuje 70.000 eura kredita i nije dao saglasnost za kontrolu računa.

Njegov kolega iz Pljevalja Rajko Kovačević nije prijavio kolika mu je plata, ali je naveo da se na njegovo ime vodi stan od 71 kvadrata, kao i polovina kuće i nekoliko parcela zemlje, dok je njegova supruga Biljana vlasnica vikendice od 156 kvadrata. Kovačević nije dao saglasnost za uvid u račune, posjeduje akcije u šest preduzeća, i otplaćuje preko 53.000 eura zajmova.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ima platu od 1.400 eura, a od predavanja na Fakultetu političkih nauka dodatnih od 250 do 370, zavisno od mjeseca. Na njegovo ime se vodi stan od 59 kvadrata, akcije u dva preduzeća, otplaćuje stanbeni kredit od 60.000 i nije dao uvid u bankovne račune. Prvi čovjek Rožaja Rahman Husović takođe nije dao saglasnost za kontrolu računa, a prijavio je da mu je plata 1.371 euro i da posjeduje kuću od 2645 kvadrata, dva placa od 520 i 350 kvadrata, kao i automobil “mercedes”.

Prvi čovjek Žabljaka Veselin Vukićević prijavio je platu od 1.210 eura, a od imovine ima dva stana od 69 i 37 kvadrata, dok se na ime njegove supruge Radmile stambena jedinica od 53 metra kvadratna i plac od 578 kvadrata. Vukićevići imaju po auto, a otplaćuju tri kredita u ukupnom iznosu od 46.000 eura i dali su dozvolu za kontrolu bankovnih računa.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, osim plate od 1.267 eura, prijavio je da posjeduje stan od 70 kvadrata, dva automobila, lovački karabin, kao i 3,83 odsto preduzeća “Srpska kuća”. On nije dao saglasnost za uvid u bankovne račune, a prijavio je da otplaćuje kredit od 51.000 eura.

Kovačević radi i za EPCG

Prvi čovjek Kotora Vladimir Jokić samo je prijavio platu od 1.136 eura i nije dao saglasnost da mu ASK kontroliše bankovne račune.

Njegov kolega iz Nikšića Marko Kovačević ima platu od 1.206 eura, a dodatnih 450 prima kao član Komisije za investicije u energetski sektor Elektroprivrede Crne Gore. Osim automobila “reno”, Kovačević nije prijavio nikakvu imovinu i nije dao saglasnost za kontrolu računa.

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović ima platu od 1.149 eura, a prošle godine je zaradio 4.000 od privredne djelatnosti. Od imovine je prijavio da je kupio stan od 74, a naslijedio kuću od 108 kvadrata, kao i više parcela zemlje različitih namjena. Agović posjeduje automobil “golf 5”, pištolj, akcije u Jugopterolu i Ulcinjskoj rivijeri, a dao je saglasnost za kontrolu računa.

Njegov kolega iz Plava Nihad Canović ima platu od 1.008 eura, posjeduje automobil “audi”, ušteđevinu od 10.000 eura i dao je saglasnost za kontrolu bankovnih računa.

Njegovom kolegi iz Šavnika Jugoslavu Jakiću plata je 1.069 eura, a posjeduje stan od 73 kvadrata, automobil “mercedes”, dva komada oružja, sa suprugom Jelenom otplaćuje kredit od 26.000 eura i dao je saglasnost za kontrolu računa.

Za najmlađeg predsjednika opštine Veska Delića iz Mojkovca još nije objaljen imovinski izvještaj.