Ilon Mask, Elon Musk

Mask je bankarima otkrio planove za Twitter: Otpuštanje radnika, unovčavanje tvitova, angažovanje influensera…

Podijeli

U razgovorima s bankarima prije nego što je preuzeo Twitter, Ilon Mask je predložio smanjenje radnika, pozivanje uticajnih osoba (influensera) da kreiraju sadržaj i uvođenje usluga pretplate kako bi se poboljšao rezultate kompanije.

Prema brojnim vijestima emitovanim u petak, Mask je takođe predložio unovčavanje tvitova i smanjenje plata izvršnim direktorima i odboru. To su, prema izvještajima Bloomberga , Washington Posta i Reutersa, potvrdile neimenovani izvori koji su upućeni u Maskove planove.

Mask se obratio bankarima nakon što je 14. aprila objavio svoju ponudu za kupovinu Twittera i prije nego što je odbor kompanije, 12 dana kasnije, prihvatio njegov predlog vrijedan 44 milijarde dolara.

Iako je Mask iznio ove ideje bankarima kako bi poboljšao rezultate Twittera, nije ih uključio u formalne planove koji su predstavljeni upravnom odboru kompanija, javili su Bloomberg i Post a prenio britanski Reuters. Umjesto toga, rekao je da će se pobrinuti da posao bude isplativ.

Uprkos nedostatku detalja, kreditori su ipak prihvatili Maskovu viziju jer milijarder već posjeduje nekoliko vrijednih sredstava koja bi mu mogla biti korisna kada uzme zajmove za preuzimanje Twittera, ocijenio je Post.

Maskovi razgovori iza očiju javnosti u suprotnosti su s njegovim javnim izjavama o kupovini Twittera. “Twitter nije način da zaradite novac”, rekao je Mask na događaju uživo 14. aprila, dodajući: “Uopšte me nije briga za zaradu preko njega”, oslanjajući se na ranije izjave da preuzimanjem društvene mreže želi da unaprijedi demokratiju i slobodu govora.

Mask je izbjegavao da podijeli konkretne planove vezano za Twitter. Sve što je javno rekao jeste da planira dodavanje funkcije naknadne izmjene tvitova, ukloniti spam botove, otvoriti Twitterov algoritam za promjene i popustiti moderiranje sadržaja na stranici.

Maskov predlog da se otpuštaju zaposlenici vjerojatno će povećati uznemirenost koju zaposleni Twittera osjećaju još otkako je vijest o Maskovoj ponudi postala javna. Izvršni direktor Twittera Parag Agrawal rekao je nedavno da otpuštanja nijesu u planu, ali neki zaposleni već traže izlaz, kazao Kali Hejs iz Business Insidera.