Voren Bafet kaže da najveća mjera uspjeha nije vaš bankovni račun, već…

Podijeli

Neto bogatstvo Vorena Bafeta procijenjeno je na preko 116 milijardi dolara, pa ga mnogi slušaju kada priča o tajni uspjeha i poslovnog rezultata.

On međutim kaže da stanje raluna nije krovna mjera vašeg uspjeha.

Definicija uspjeha Vorena Bafeta nadilazi bogatstvo, slavu i finansije. U svojoj biografiji pod nazivom “Gruda snijega: Voren Bafet i posao života”, autorka Alis Šreder napisala je o vremenu kada je milijarder održao prezentaciju na Univerzitetu Džordžija 2001. i bio upitan o uspjehu.

Kada su ga studenti pitali da definiša uspjeh, Bafet (91), ponudio je dublji uvid:

“Uglavnom, kad dođeš u moje godine, svoj stvarni uspjeh u životu mjerićeš prema tome koliko te ljudi, koje želiš da voliš, zapravo voli”, rekao je.

“Poznajem mnoge ljude koji imaju puno novca, idu na galaa večere i bolnice dobiju ime po njima, a prava istina je da ih niko na svijetu ne voli. To je ultimativni test koji pokazuje kako ste živjeli svoj život”

Izvršni direktor Berkshire Hathawaya, milijarder koji je sam izgradio svoje bogatstvo, dalje je govorio o korelaciji između ljubavi i novca.

“Problem s ljubavlju je što nije na prodaju, ne možete ga kupiti za sve novce ovog svijeta. Jedini način da dobijete ljubav je da budete voljeni. Zna da bude vrlo iritantno ako imate puno novca a osjećate veliku prazninu. Možda mislite da biste mogli napisati ček: kupiću ljubav vrijednu milion dolara. Ali to ne funkcioniše na taj način. Znajte – što više daješ ljubavi, više ćeš dobiti”, poručio je milijarder studentima.

Dakle, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu kaže da vaš bankovni saldo ne definiše koliko ste uspješni – to pokazuje ljubav koju dajete i primate.

Investitor