Voren Bafet: Ovo je najveća greška koju roditelji čine kada podučavaju djecu o novcu

Podijeli

Ako postoji neka osoba koja razumije važnost podučavanja djece o finansijskoj odgovornosti, to je američki investitor Voren Bafet.

Prije nego što je postao izvršni direktor Berkshire Hathawaya, legendarni investitor je pokrenuo nekoliko manjih poslovnih poduhvata – kada je imao svega šest goidina, kupio je pakovanje od šest Coca-Cola za 25 centi i svaku limenku prodao za 5 centi. Prodavao je i časopise i žvake od vrata do vrata.

“Moj tata je bio moja najveća inspiracija”, rekao je Bafet u intervjuu za CNBC 2013. “Ono što sam u ranoj dobi naučio od njega bilo je rano steći prave navike. Štednja je bila važna lekcija koju me je naučio.”

Na pitanje koja je po njegovom mišljenju najveća greška koju roditelji čine kada podučavaju svoju djecu o novcu, milijarder je rekao: “Ponekad roditelji čekaju dok njihova djeca dođu u tinejdžerske godine prije nego što počnu sa njima da razgovaraju o upravljanju novcem – to bi trebalo da čine već kada su u predškolskoj dobi.”

Vrijeme je faktor

Da, dobro ste pročitali: Predškolsko doba. Istraživači su primijetili da se čak 80% rasta našeg mozga događa do 3. godine a jedna studija sa Kembridž univerziteta pokazala je da su djeca već sposobna da shvate osnovne koncepte novca u dobi između 3 i 4 godine. A do 7. godine obično će se razviti osnovni stavovi koji se odnose na buduće finansijsko ponašanje.

“Većina roditelja već zna koliko je važno naučiti svoju djecu o novcu i kako pravilno upravljati njime, ali postoji razlika između spoznaje i preduzimanja akcije”, naveo je Bafet.

Prema istraživanju T. Rowe Pricea iz 2018, koje je prikupilo odgovore od 1014 roditelja (djece u dobi od 8 do 14 godina) i više od 1000 mladih odraslih osoba (u dobi od 18 do 24 godine), samo 4% njih reklo je da su počeli da razgovaraju na finansijske teme sa svojom djecom prije njihove 5. godine.

Trideset odsto roditelja iz ankete kazalo je da je počelo da edukuje svoju djecu o novcu u dobi od 15 ili više godina, dok je 14% reklo da to uopšte nijesu činili.