Piter Til, Voren Bafet

Til: Bafet je najveći neprijatelj bitcoina

Podijeli

Milijarder rizičnog kapitala Piter Til smatra da je investitor Voren Bafet na vrhu liste “neprijatelja” koji pokušavaju zaustaviti bitcoin.

“Neprijatelj broj jedan je sociopatski djed iz Omahe”, rekao je Til na bitcoin konferenciji koja je u četvrtak održana u Majamiju.

Til, koji je do 2018. navodno prikupio stotine miliona dolara vrijednih bitcoina preko rizične kompanije Founders Fund, prozvao je i glavnog direktora JPMorgana Džejmija Dajmona i izvršnog direktora BlackRocka, Larija Finka. Til je predstavio velike grafike sa slikama dvojice finansijskih direktora i njihovim negativnim komentarima o bitcoinu.

Sve slike sadržavale su riječ “gerontokratija” (vladavina staraca). Što se tiče Dajmona, Til je rekao da su njegovi stavovi dio “pristranosti bankara Njujorka”.

Til je podigao snimak Bafeta s riječima “otrov pacova” na njoj, misleći na vrijeme kada je izvršni direktor Berkshirea odbacio bitcoin koristeći tu frazu. Još jedan Bafetov citat glasio je: “Ne posjedujem i nikada neću.”

SEEbiz podsjeća da je Berkshire ranije ove godine uložio milijardu dolara u brazilsku Nubank, online banku koja je popularna među kripto-investitorima.

Tirada u Majamiju je Tilov najnoviji i najhrabriji javni napad na ljude za koje smatra da stoje na putu napretka bitcoina.

“Ovo je ono za što se moramo boriti da bi bitcoin povećao vrijednost deset ili sto puta”, rekao je on.

Dodao je da ti ulagači dobro promovišu blockchain, tehnologiju koja podupire kriptovalutu, ali osjećaju potrebu da uklone bitcoin i njegovu legitimnost.

“Kada odluče da ne alociraju na bitcoin, to je duboko politički izbor”, rekao je Til, istaknuti pobornik republikanskih političara, ponajviše bivšeg predsjednika Donalda Trampa. Bafet, rekao je Til, ulaže u “popis probuđenih kompanija”.

U jednom trenutku Til je pored riječi “mladost” prikazao šarenu fotografiju Majamija.

“Moramo reći, znate, morate se upustiti u ovo”, rekao je.

Predstavnik Berkshire Hathawaya nije CNBC-u odmah odgovorio na zahtjev za komentarom, a portparol JPMorgana odbio je da komentariše ovu priču.