Da li će ECB povećati kamate već u junu?

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) trebalo bi da počne da povećava troškove pozajmljivanja u julu kako bi spriječila da se inflacije otme kontroli, rekao je član Upravnog savjeta ove institucije Oli Ren.

„Vidimo znake efekata drugog kruga inflacije. Važno je da pošaljemo signal da viša inflaciona očekivanja kojima smo trenutno svjedoci neće postati ukorijenjena”, rekao je Ren u intervjuu u Salcburgu, gdje je prisustvovao seminaru Globalna Evropa.

Guverner finske centralne banke je rekao da je „razumno da ćemo što prije, po mom mišljenju u julu, početi da povećavamo stope u skladu sa našom normalizacijom monetarne politike. I očekivali bismo da ćemo kada dođe jesen biti na nuli”.

Suočeni sa rekordnom inflacijom – djelimično izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu – zvaničnici ECB se sve više udružuju oko julskog povećanja stope, a čak i istorijski više skloni smanjivanju članovi Upravnog saveta, poput Rena, podržavaju takav potez, piše Bloomberg a prenosi Biznis.rs.

U isto vrijeme, izgledi za prvo povećanje u više od deset godina izazivaju zabrinutost zbog pada prinosa na obveznice slabijih ekonomija eurozone. Eksperti ECB trenutno osmišljavaju zaštitni mehanizam koji bi bio dostupan za upotrebu protiv stresa na tržištu duga izazvanog šokovima van kontrole pojedinačnih vlada.

„U našoj kutiji alata u rezervi je neka vrsta instrumenta koji bi pomogao da se suprotstavimo mogućoj neopravdanoj fragmentaciji finansijskih uslova u Evropi“, istakao je Ren.

Ipak, rekao je da će iznijeti „teme za iznošenje određenih principa instrumenta bez stvaranja pravnog instrumenta, jer ne znamo tačnu prirodu krize“.

Rat u Ukrajini na granici eurozone ometa oporavak regiona od pandemije koronairusa. ECB bi trebalo da objavi nove ekonomske projekcije u junu nakon što je već snizila svoje prognoze rasta u martu.

„Vidimo neke tendencije stagflacije“, poručio je finski ekonomista.