BIG CEE Shopping Centers

Da li će nam Izraelci dovesti McDonald’s, dm, H&M: Kompanija koja je preuzela Deltu najavila snažno širenje u Crnoj Gori

Podijeli

Vijest da je kompanija BIG CEE koja posluje u okviru moćne izraelske kompanije BIG Shopping Centers i formalno postala vlasnik Delta City-ja, najvećeg šoping mola u Crnoj Gori, brzo je pala u sjenku najave da se novi investitor tu neće zaustaviti. Naime, kako je saopšteno, BIG planira širenje poslovanja u više crnogorskih gradova a prvi „na meti“ je Nikšić, kojeg je delegacija kompanije već posjetila i razgovarala sa njegovim čelnicima.

Prema saznanjima portala „Investitor“, BIG je zainteresovan i za preuzimanje još nekih šoping centara u Podgorici, te gradnju novih na primorju.

Kompanija je poznata u Srbiji, gdje su izgradili više šoping centara i parkova a najpoznatiji je onaj u Inđiji, kojeg su preuzeli prije nekoliko godina. Takođe, značajnu investiciju predstavlja i retail park na Karaburmi, u okviru kojeg se gradi i rezidencijalni kompleks sa stambenim i poslovnim jedinicama. BIG time pokazuje namjeru da se osim trgovinom bavi i prometom nekretnina.

Poznati brendovi u portfoliju

BIG je u Srbiju doveo nove brendove koji do tada nijesu bili prisutni u toj zemlji, pa kupci u Crnoj Gori očekuju da će se to desiti i ovdje.

Iako još nema zvaničnih najava koji brendovi bi mogli da se nađu u BIG-ovim centrima u Crnoj Gori, to bi moglo da se desi, na primjer, sa McDonalds’om, o čijem se dolasku više puta do sada spekulisalo. U gotovo svim objektima BIG-a u Srbiji nalaze se restorani ovog popularnog američkog lanca.

Na listi popularnih marketa s kojima BIG sarađuje su i lanci drogerija dm i Lilly, robne kuće H&M, Decathlon…

U Srbiji su se profilisali kao najjača maloprodajna kompanija za nekretnine u pogledu bruto zakupne površine, sa preko 200.000 metara kvadratnih u devet tržnih centara. Posjeduju i nekoliko logističkih skladišnih objekata i poslovni prostor specijalno napravljen za američku kompaniju NCR.

Ko je BIG

BIG je izraelska kompanija koju je osnovao Jehuda Naftali. On se preselio u SAD 1973, a u Izrael se vratio 1994. i osnovao BIG Shopping Centers Ltd u namjeri da prenese američki koncept velikih tržnih centara, koji u to vrijeme nijesu postojali u Izraelu.

„Prvi BIG objekat otvoren je u avgustu 1997. Bio je to BIG Beer Sheva, sa bruto zakupnom površinom od 40.000m2 i vrednošću od 221 miliona eura; i danas je među najvećim i najuspješnijim retail parkovima u Izraelu. Sada u Izraelu imamo 22 tržna centra, a u fazi izgradnje je još pet. Godine 2007. BIG je započeo poslovanje u Srbiji, sa svojom podružnicom BIG CEE, tako što je kupio parcele u nekoliko gradova. Zbog krize, prvi objekat u Srbiji pokrenut je 2010, kada je postavljen kamen temeljac za BIG Novi Sad“, kazao je Haj Galis, generalni direktor BIG Shopping Centers za časopis ACROSS.

Za vrijeme finansijske krize, BIG se usredsredio na razvoj portfolija u SAD, kroz akviziciju 30 otvorenih tržnih centara (veliki tržni centri i tzv. lifestyle projekti). Danas, međutim, napuštaju američko tržište jer je više od 50% portfolija prodato ove godine. Ovaj proces biće završen do kraja 2022. godine, kazao je Galis.

U Izraelu je, kako je naveo, BIG prepoznatljivo ime za retail parkove.

„Izrael je zemlja u razvoju , pa i dalje imamo veliki potencijal za rast. U Srbiji smo najjača maloprodajna kompanija za nekretnine u pogledu bruto zakupne površine, sa preko 200.000 metara kvadratnih u devet tržnih centara“, dodao je.

Širenje u Crnoj Gori i regionu

Govoreći o širenju u Crnoj Gori, ali i ostalim zemljama u regionu, Galis je kazao da je analiza koju su obavili o ovim zemljama pokazala „veliki potencijal za razvoj zahvaljujući tome što koncept BIG ritejl parkova ovdje doslovno ne postoji“.

„Planiramo da uđemo u sve ove zemlje u naredne dvije godine, a za pet godina bićemo jedna od najvećih kompanija u Evropi u kategoriji otvorenih tržnih centara, sa glavnim fokusom na stvaranje BIG retail parkova“, naveo je Galis.

Prema najavama, BIG će u narednih nekoliko godina otvoriti 1.000 novih radnih mjesta u Crnoj Gori i ostvariti milionske investicije.