Dajmon: Pripremite se za ekonomski uragan

Podijeli

Džejmi Dajmon nije meteorolog, ali izvršni direktor JPMorgan Chasea predviđa ekonomski uragan uzrokovan ratom u Ukrajini, rastućim inflacijskim pritiscima i povećanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi.

“Trenutno je pomalo sunčano, stvari idu dobro. Svi misle da Fed to može podnijeti”, rekao je Dajmon na konferenciji u Bernsteinu.

“Taj uragan je upravo na putu i dolazi nam”, dodao je

On je kazao da je jedino pitanje da li se radi o manjoj ili superoluji.

“Bolje se pripremite”, rekao je Dajmon, dodajući da se JPMorgan Chasepriprema za “nebenigno okruženje” i “loše ishode”.

Dajmon je rekao da je ekonomija “iskrivljena” inflacijom, dodajući da je zabrinut što Fed počinje odmotavanje svog portfelja obveznica, proces poznat kao kvantitativno zaoštravanje, istovremeno podižući kamatne stope.

“To je nešto za šta tržište nije pripremljeno”, rekao je Dajmon, dodajući da će ljudi “o ovome pisati u knjigama istorije 50 godina”.

Dajmon je rekao da centralna banka SAD mora povisiti stope zbog porasta cijena stanova i drugih inflacijskih pritisaka. Naglasio je kako i dalje misli da je američki bankarski sistem u “odličnom stanju” i da može izdržati te izazove.

JPMorgan Chase će, prema njegovim riječima, učiniti sve da privuče vrhunski kadar kako bi ostao na vrhu finansijskog svijeta. Izvršni direktor je rekao da će banka biti “religiozna” u pogledu dobrog plaćanja kako bi zadržala svoje najbolje radnike.

CNN piše da Dajmonom oprezniji pristup dolazi samo nekoliko dana nakon što je zvučao malo optimističnije o tome šta čeka tržišta i ekonomiju generalno.

Govoreći na sastanku analitičara krajem maja, Dajmon je rekao da su “veliki olujni oblaci” vidljivi, ali je izrazio nadu da bi se oni u međuvremenu mogli “raspršiti”.

“Da je bio uragan, to bih vam rekao”, rekao je Dajmon na sastanku analitičara, dodajući da trenutni uslovi nijesu poput “cunamija” s kojim su se banke suočile 2007. i 2008. kada se tržište hipoteka topilo a nekoliko velikih finansijskih institucija propalo.

Dajmon je upozorio na posljedice sukoba u Ukrajini i uticaja koji će on imati na cijene nafte, predviđajući da je u planu da cijene sirove nafte na kraju skoče i do 150 do 175 dolara po barelu.

“Ratovi su loša stvar i imaju neželjene posljedice”, rekao je, dodajući kako će ovaj sukob nastaviti da uzdrmava ​​tržišta roba širom svijeta, uticati na cijene nafte, gasa i pšenice.

Investitor.me