wall street, vol strit, berza, američka berza

Wall Street pao drugi dan zaredom

Podijeli

Cijene dionica na Wall Streetu su pale drugi dan zaredom jer su ulagači nesigurni po pitanju koliko će američka centralna banka morati da zaoštri monetarnu politiku kako bi suzbila visoku inflaciju.

Index Dow Jones oslabio je 176 bodova ili 0,54 odsto, na 32.813 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 odsto, na 4.101 bod, a Nasdaq indeks 0,72 odsto, na 11.994 boda.

Nakon višenejeljnog pada, prošle sedmice ti indeksi skočili više od 6 odsto, što je podstaklo nadu ulagačima da se tržište počinje oporavljati, prenosi Index.

Međutim, u posljednja dva dana cijene dionica su ponovno pale. Ulagače juče nijesu ohrabrili ni bolji nego što se očekivalo podaci o rastu industrijske aktivnosti u SAD-u u maju, premda je to ublažilo strahovanja od recesije.

Podaci su pokazali i da je zapošljavanje i dalje na visokom nivou, premda je broj novootvorenih radnih mjesta u aprilu pao u odnosu na prethodni mjesec. U petak će biti objavljeni službeni podaci o zapošljavanju u maju, a očekuje se da će broj novih radnih mjesta porasti za otprilike 330.000. To znači da bi daljnji rast zaposlenosti i plata mogao podržati inflacijske pritiske. To, pak, znači da će američka centralna banka ostati pri agresivnom zaoštravanju monetarne politike.