Miodrag Daka Davidović

Davidović nakon sastanka s vlasnicima željezare: Tosyali traži nerealnih 25 miliona, nadam se da ponuda nije konačna

Podijeli

Biznismen Miodrag Daka Davidović kazao je, nakon sastanka sa predstavnicima Tosjali grupe u Ministarstvu ekonomskog razvoja, da su vlasnici nikšićke Željezare fiksirali cijenu prodaju fabrike na 25 miliona eura, te da tu ponudu smatra nerealnom, ali i da se nada da ponuda nije konačna.

On je naveo da je spreman da fabriku kupi za 15,1 milion, odnosno za isti iznos koji su Turci dali pri kupovini Željezare.

Nikšićki biznismen je kategorično poručio da je došao da kupi Željezaru, a to je radnicima saopštio i ranije, navodeći da mu je cijena koju su mu ponudili odgovarajuća.

“Nemam vremena za gubljenje. Svaka varijanta mi je u redu. Nisam ni sa kim razgovarao, čak ni sa ministrom unaprijed. Idem tamo ali ne znam koliko ih ima”, poručio je Davidović prije sastanka.

On je nakon susreta kazao da očekuje da se pregovori oko prodaje fabrike nastave, a zahtijeva da razgovoru prisustvuje stvarni vlasnik Fuat Tosjali, a ne njegov sin koji je danas pregovarao zajedno sa jednim od izvršnih direktora.

“Jako težak sastanak, jedan od najtežih koje sam ja imao. Želio sam da ovaj sastanak prođe na najbolji mogući način. Mislio sam i dalje mislim da je moja ponuda više nego korektna, a rekao sam da sve što su oni uložili i sve što su platili da sam ja isto toliko spreman da platim. Željezara je amortizovana za nekih 40 odsto. Njihova ponuda je bila zafiksirana na 25 miliona, ja na tu ponudu nisam htio da odgovorim odmah, zato što mislim da je to nerealno”, rekao je Davidović, prenose Vijesti.

Kako je objasnio ta cijena je visoka za onog čiji je plan da Željezara radi.

“Ali ako neko dođe da izreže Željezaru sigurno da će izvući taj novac, ali onaj ko misli da se bavi poslom ovako devastiranu fabriku mora da remontuje i mora da uloži ogroman novac za prozvodnju, koju mi mislimo da treba da se proizvodi u Nikšiću a to je građevinska armatura. To su čelici koji su neophodni Crnoj Gori”.

Davidović je zahvalio ministru ekonomskog razvoju Goranu Đuroviću koji je vodio današnji sastanak.

Radnici: Moguće da ćemo zabraniti Tosjaliju ulazak u fabriku
Jedan od predstavnika radnika Ivan Vujović najavio je da su dalji njihovi dalji koraci radikalizacija.

“Šta će to biti odlučićemo danas ili sjutra. Jedan od načina radikalizacije je zabrana ulaska Tosjaliju u prostorije fabrike i svima od 25 radnika koji su ostali zaposleni”, naveo je Vujović.

U Ministarstvu ekonomskog razvoja je održan između predstavnika tog resora, Davidovića i predstavnika turske kompanije Tosčelik koja je vlasnik Željezare, a koji su putem onlajn platforme prisustvovali sastanku.

Davidović je navodno spreman da preuzme nikšićku Željezaru i da uskoro pokrene proizvodnju nakon što su Turci najavili da odustaju od proizvodnje čelika i da će otpustiti 229 dugogodišnjih radnika Željezare, a koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Ispred ministarstva su se danas okupili predstavnici radnika, a kojima nije dozvoljeno prisustvo sastanku.

Jedan od predstavnika radnika Ivan Vujović kazao je da su to turski vlasnici zahtijevali jer “radnici znaju kakvo je pravo stanje u fabrici”.

Očekuju da se prihvati ponuda Davidovića oko preuzimanja fabrike.

“Mi znamo da fabrika može da radi samo je pitanje da li su Turci spremni da prodaju fabriku, a to je jedino rješenje. Naš jedini zahtjev je da fabrika radi”, rekao je on.

Davidović je uoči sastanka novinarima kratko kazao da je spreman da preuzme fabriku i da nema mnogo vremena za čekanje.

“Očekujem da danas bude sve završeno”, rekao je on.