Beluga votka Nikšić, Noblewood Group

Porodična rokada u nikšićkoj fabrici votke: Mečetin tastu prepustio 60 odsto vlasništva Beluge

Podijeli

Vlasnik 60 odsto udjela u firmi Noblewood Group, koja gazduje novootvorenom fabrikom votke “Beluga” u Nikšiću, Igor Jurjevič Zatekin je tast dosadašnjeg vlasnika Aleksandra Mečetina i u pitanju je porodično prestrojavanje unutar kompanije, kazao je za “Dan” nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović.

On je u avgustu prošle godine prodao svoju kompaniju “Neksan” ruskom proizvođaču. Tvrdi da se ovom promjenom u vlasničkoj strukturi ništa neće promijeniti.

Portal Investitor je prošle sedmice javio da je nakon samo mjesec i po dana od otvaranja, Mečetin spao na 40 odsto udjela u firmi koja gazduje fabrikom. Promjena vlasničkog udjela evidentirana je u Centralnom registru privrednih subjekata 25. maja. ČITAJ VIŠE 

“U pitanju je porodična preraspodjela akcija, i ništa se značajno neće promijeniti. To je situacija koja je vrlo česta u velikim kompanijama. Beluga ostaje Beluga, ali je došlo do promjene vlasničke strukture u kompaniji koja posluje u Crnoj Gori. Tast gospodina Mečetina je ušao u vlasničku strukturu njihove porodične kompanije”, istakao je Davidović.

Kompanija od otvaranja pogona ima 200 zaposlenih u Nikšiću u sektorima proizvodnje, administracije i logistike, dok je sektor prodaje stacioniran u Tivtu i tamo zapošljava oko 45 radnika.

Prema podacima o dosada ostvarenim rezultatima kompanije, u pokretanje biznisa uloženo je 36 miliona eura, od čega je pogon nekadašnjeg “Neksana” koštao osam miliona, a građevinski radovi i oprema koštali su dodatnih pet miliona. Investicije obrtnog kapitala iznosile su 23 miliona eura.

“Beluga grupa” osnovana 1998. godine

Mečetin je “Beluga grupu” osnovao 1998. godine. Kompanija se vremenom razvila od regionalnog proizvođača destilovanih alkoholnih pića na Dalekom istoku Rusije u grupu kompanija koje upravljaju sa sedam proizvodnih pogona za žestoka pića strateški lociranih širom Rusije. U novembru 2007. “Beluga” je bila prva ruska kompanija za alkoholna pića koja je izašla na berzu putem IPO, prikupivši na ruskim berzama 190 miliona dolara.

Do 2014. “Beluga grupa” je postala lider na tržištu destilovanih alkoholnih pića u Rusiji sa izvoznim programom širom svijeta i radnom snagom od skoro 8.000 zaposlenih.

Mečetin je u investiciju kupovine pogona u Nikšiću ušao sredinom prošle godine, nekoliko mjeseci nakon što je naša država uvela sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali ruski biznismen nije bio na spisku ruskih zvaničnika i biznismena koji su obuhvaćeni sankcijama.

Na Forbsovoj listi iz 2020. godine kompanija “Beluga” je svrstana među 200 najvećih kompanija na ruskom tržištu, kao jedina koja se bavi proizvodnjom alkoholnih pića. Širom svijeta ima preko 8.000 zaposlenih.

Osim proizvodnje votke, kompanija u svom asortimanu planira proizvodnju premijum brendova ruma, džina, kao i pića sa nižim procentom alkohola.

Otvaranju nikšićke fabrike u avgustu prošle godine prisustvovali su i visoki državni funkcioneri, među kojima su bili premijer Dritan Abazović, ministri ekonomskog razvoja i turizma i finansija, Goran Đurović i Aleksandar Damjanović, koji su tada istakli da će fabrika unaprijediti ekonomiju države.

Ako ste propustili:

Aleksander Mečetin smanjio vlasništvo u nikšićkoj fabrici votke