Volkswagen bi mogao prodati više električnih automobila od Tesle do 2024.

Podijeli

Njemački Volkswagen godinama saopštava da namjerava jednog dana da proda više električnih automobila od američke Tesle.

To bi se, prema izvještaju Bloomberg Intelligence-a, konačno moglo dogoditi 2024.

Tokom sljedećih nekoliko godina, ova dva proizvođača automobila boriće se za vodeću ulogu u globalnoj prodaji električnih vozila, ostavljajući ostatak automobilske industrije daleko iza sebe, ocjenjuje se u analizi.

S deset različitih marki pod svojom kontrolom – u rasponu cijena i prestiža od Volkswagena do Bentleyja — Volkswagen grupa može prodavati široku paletu električnih modela na tržištima širom svijeta, poput modela Audi e-Tron, Volkswagen ID.3 kompaktnog automobila i ID.4 SUV i Porsche Taycan visokih performansi.

Očekuje se rast prodaje svih marki Volkswagen Grupe u sljedećih nekoliko godina. S druge strane, Teslina ograničena linija modela čini kompaniju inferiornijom u odnosu na Volkswagenovu širinu ponude i cijena.

Dva tržišta, Kina i Evropa, biće posebno važna u trci dvije kompanije tokom sljedećih nekoliko godina. Propisi u oba ova tržišta u velikoj mjeri favorizuju električna vozila. Prema izvještaju Bloomberga, očekuje se da će do 2025. električna vozila činiti 25% ukupne prodaje automobila u Kini i 20% u Evropi. Volkswagen, čije je sjedište u Njemačkoj i ima više fabrika širom Evrope, već je ispred Tesle u prodaji električnih vozila.

U Kini, međutim, Volkswagen trenutno daleko zaostaje za Teslom u prodaji električnih vozila, zauzimajući samo 3,5% tamošnjeg tržišta električnih vozila prošle godine. Tesla je činila 13% prodaje električnih vozila u Kini 2021, povezana s kineskim BYD-om i iza Wulinga, drugog kineskog proizvođača automobila koji tamo prodaje 16% svih električnih vozila.

Preostalih 55% prodaje električnih vozila u Kini dolazi od brojnih manjih, uglavnom kineskih, proizvođača automobila.

Električni modeli automobila trenutno čine samo 11% ukupne prodaje automobila u Kini, ali propisi stavljaju težak teret na proizvođače automobila koji ne prodaju EV, dok nagrađuju one koji to rade, pa se očekuje da će taj postotak brzo rasti.