radnik, worker, work, business, radionica, workshop

Kompanije u EU mogu računati na veću državnu pomoć

Podijeli

Kompanije iz EU-a mogle bi dobiti 25 odsto veću državnu pomoć zbog posljedica koje su izazvale zapadne sankcije Rusiji, dovodeći u pitanje snabdijevanje energijom, pokazuju dokumenti Evropske komisije.

Evropska komisija ublažila je u martu propise o državnoj pomoći kompanijama kako bi članicama Unije omogućila da im stave na raspolaganje do 400.000 eura podrške i nadoknade do 30 odsto troškova energije.

Brisel je u ponedjeljak objavio da je zemljama EU poslao predlog o prilagođavanju tih propisa koji su usvojeni kako bi se potpomogla ekonomija “u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju.

“S obzirom na dugotrajnu invaziju Rusije na Ukrajinu i na njene direktne i indirektne posljedice u ekonomiji i energetskoj situaciji, Komisija procjenjuje potrebu za prilagođavanjem Privremenog kriznog okvira za državnu pomoć”, dodaje se.

Komisija bi mogla podići dopušteni maksimalni iznos pomoći na 500.000 eura, a vlade bi pomagale kompanije direktnom bespovratnom pomoći, smanjenim porezima i mjerama poput garancija, kredita i dokapitalizacije, piše Reuters, pozivajući se na dokument EK.

SEEbiz premnosi da bi limit za državnu pomoć kompanijama u poljoprivrednom sektoru bio podignut na 62.000, a onima u ribarstvu i akvakulturi na 75.000 eura, sa sadašnjih 35.000 eura.

Iz Brisela su saopštili da će od zemalja EU tražiti povratne informacije o predlogu, ali nije naveo brojke, napominje Reuters.

Komisija takođe planira da vladama olakša ulaganja u obnovljivu energiju, uključujući ‘zeleni’ vodonik, biogas i biometan, te obnovljive izvore toplinske energije, u sklopu planiranog smanjenja potrošnje ruske nafte i prirodnog gasa i proširenja izvora energije.

U planu su i podsticaji zemljama EU-a da kreiraju nove programe poboljšanja energetske efikasnosti i dekarbonizacije industrije, javnim konkursima ili direktnom pomoći.

“Predlažemo prilagođavanje Privremenog kriznog okvira kako bi odražavao i podupirao važne i hitne ciljeve Plana REPowerEU o ubrzanoj diversifikaciji snabdijevanja energijom kako bismo još brže postali nezavisni od fosilnih goriva”, izjavila je potpredsjednica EK Margrethe Vestager.