business, businessman, investor, rich people, wealth

Milijarder: Inflacija će trajati godinama a bitcoin bi mogao pasti na nulu

Podijeli

Investitori se moraju naviknuti na inflaciju, kaže milijarder Tomas Peterflaj, 77-godišnji osnivač i predsjednik platforme za internet trgovanje Interactive Brokers.

“Vjerujem da će se inflatorni pritisci nastaviti godinama, a ne mjesecima. Ovo nije kratkoročno pitanje”, rekao je Peterfaj za Forbes.

Prema Peterfaju, koji je “težak” 18,1 milijardu dolara, postoji nekoliko razloga zašto je inflacija nastupila u ovakvoj snazi: decinije hroničnog američkog deficitarnog trošenja; stalni poremećaji u lancima snabdijevanja; nedostatak kvalifikovanih radnika i sve veća automatizacija; kompanije koje su same nametnule ESG (ekološke, društvene i upravljačke) zahtjeve koji povećavaju troškove proizvodnje; i, paradoksalno, rastuće kamatne stope, sam mehanizam namijenjen obuzdavanju inflacije.

“Kako Fed podiže kamatne stope, povećava iznos koji zemlja mora platiti za servisiranje svog duga. Ovo je začarani krug koji će na kraju rezultirati eksplozivnim dugom”, upozorava on.

Peterfaj, uprkos svojim tmurnim predviđanjima, očekuje da će američka tržišta dionica oporaviti čim dotakne dno. On sugeriše da bi S&P 500 indeks mogao pasti na čak 3.000 oko oktobra — što je pad od 21% u odnosu na trenutnu vrijednost od oko 3.800. Indeks S&P 500 već je pao više od 20% u odnosu na rekordno visok nivo postignut prošlog novembra.

“Na kraju će rastuće cijene sustići dionice”, inzistira Peterffy, i kao rezultat toga, “dionice će ući u dugo razdoblje tržišnog rasta podstaknute inflacijom.” Pionir brokerskih poslova dodaje: “Ovo je odlično vrijeme za istraživanje i gomilanje dionica kompanija.”

Peterffy je manje fokusiran na ulaganje u specifične sektore ili industrije; umjesto toga, ulagači bi trebalo da ciljaju na kompanije koje “ulažu u [vlastitu] konkurentnost u ovom okruženju i stiču tržišni udio”, kaže on.

On je u januaru rekao da bi ulagači trebalo da razmotre držanje 2%-3% svog bogatstva u kriptovalutama kako bi se zaštitili od fiat valuta koje “odlaze dovraga”. Sada, nakon pada tržišta i krize likvidnosti koja je uzdrmala kriptoindustriju, Peterfaj se osjeća manje samouvjereno.

“Mislim da su vrlo velike šanse da će bitcoin postati bezvrijedan ili zabranjen”, ističe sad.

Vjeruje da bi američka vlada mogla pokušati da zabrani kriptovalute zbog zabrinutosti oko digitalne imovine koja se koristi za “osiguranje finansiranja nezakonitih aktivnosti”, kao i zbog nemogućnosti američkog Ministarstva finansija da “kontroliše ili prati plaćanja i prikuplja poreze” od tih transfera.

Investitor