Charles Munger, Čarls Munger

Čarli Manger i dalje voli velike banke i mrzi kriptovalute

Podijeli

Čarli Manger, 99-godišnji potpredsjednik Berkshire Hathawaya i dugogodišnji prijatelj i poslovni saradnik Vorena Bafeta, rekao je da je i dalje obožavatelj dionica mnogih velikih banaka, iako je kompanija smanjila svoje najveće finansijske fondove. Takođe je pojačao svoje dugogodišnje kritike na račun kriptovaluta.

„Možda imam drugačije ideje [od Bafeta]“, rekao je Manger o dionicama banaka na godišnjem sastanku za novinskog izdavača Daily Journal iz Los Angelesa, gdje je bio predsjednik do prošle godine. Manger ostaje direktor odbora u Daily Journalu i jedan je od njegovih najvećih investitora.

Daily Journal, kao i Berkshire Hathaway, konglomerat je koji takođe posjeduje neke pojedinačne dionice. Portfolio Daily Journala je mnogo manji od portfelja Berkshirea. Ali, kako piše CNN, kompanija posjeduje udjele u četiri značajne kompanije: Bank of America, US Bancorp i Wells Fargo, ali i u kineskoj Alibabi.

Manger je rekao da ne želi da proda investicije u banku Daily Journala jer je Daily Journal kupio mnoge dionice koje su bile na dnu tokom finansijske krize 2008-2009. Kompanija bi se suočila s velikim poreskim troškom u Kaliforniji ako bi unovčila te dobitke.

“Nije to tako loše za nas. Spremni smo da ih zadržimo neko vrijeme”, rekao je.

AI je mješoviti blagoslov

Munger, koji je tokom razgovora povremeno pijuckao dijetalnu koka-kolu (Coca-Cola je jedna od Berkshireovih najvećih pojedinačnih dionica) i žvakao krhki kikiriki iz See’s Candies u vlasništvu Berkshirea, takođe je upitan o ChatGPT-u i kako bi to moglo uticati na novinsko poslovanje Daily Journala.

“Vještačka inteligencija je veoma važna, ali postoji mnogo ludih reklama na tu temu. AI ipak neće izliječiti rak”, rekao je. “I u tome ima mnogo gluposti. Smatram to mješovitim blagoslovom.”

O Kini i kriptovalutama

Manger je takođe upitan o nekim investicijama Daily Journala u Kini, posebno u svjetlu navodne kontroverze kineskog špijunskog balona i obračuna te zemlje sa mnogim domaćim kompanijama.

On je rekao da je i dalje optimista po pitanju kineske ekonomije, ali je priznao da je ulaganje Daily Journala u Alibabu bila “jedna od najgorih grešaka” koje je ikada napravio.

Manger je takođe bio upitan zašto on i Bafet radije posjeduju dionice kineskog proizvođača električnih vozila BYD, a ne američke Tesle Ilona Maska.

“BYD je toliko ispred Tesle u Kini da je gotovo smiješno,” rekao je Munger. Ali priznao je da je to skupa akcija. Berkshire je smanjivao svoj udio u BYD- u tokom prošle godine.

Manger, koji je bio značajan kritičar bitcoina i drugih kriptovaluta, nastavio je s napadom na digitalnu imovinu, neprestano vezivajući kripto sa psovkom koja sadrži opis izmeta.

“Mislim da su ljudi koji se protive mom stavu idioti”, rekao je, dodajući da investitori treba da izbjegavaju ljude koji promovišu kriptovalute, još jednom rekavši da su kriptovalute “bezvrijedne”, “lude”, “smiješne” i “neizrecive”.

Manger je nedavno napisao mišljenje za Wall Street Journal, sugerišuči da bi SAD trebalo da zabrane kriptovalute.

Investitori bi mogli čuti i više od Mangera za samo nekoliko mjeseci. Očekuje se da će se pojaviti sa Bafetom u Omahi 6. maja na godišnjem sastanku Berkshirea, naveo je CNN.